Menu
Den blå lagune ligger like i nærheten av Thorbjornarfell, som viser tegn til at et vulkanutbrudd er på vei. Bildet er fra april 2001 og viser daværende utenriksminister Thorbjørn Jagland med kollega Halldor Asgrimsson. Foto: Hilmar Thor / NTB scanpix

Islandsk vulkan viser tegn på snarlig utbrudd

Små jordskjelv og en utvidelse av bakken rundt en kjent islandsk vulkan kan tyde på at det snart kommer et utbrudd.

Av NTB | 28.01.2020 18:00:17

Ulykker og naturkatastrofer: Vulkanen ligger på Thorbjarnarfell i nærheten av den populære turistattraksjonen Den blå lagune, som er kjent for sine varme kilder.

Islands meteorologiske institutt varslet i helgen at situasjonen er usikker som følge av aktiviteten de siste dagene. Også farevarselet for flytrafikken i området er oppjustert, fra grønt til gult.

De små jordskjelvene har vært registrert i nesten en uke rundt Grindavik, som ligger på halvøya Reykjanes sørvest på Island. Det kraftigste skjelvet er målt til en styrke på 3,7.

Det er ikke uvanlig med masser av små jordskjelv i området, men det at de kommer samtidig som en uvanlig rask svelling av bakken, skaper bekymring. Situasjonen blir nå nøye overvåket av meteorologer.

Hvis svellingen av bakken skyldes en opphoping av magma, kan utviklingen enten avta eller fortsette. Fortsetter det, kan det føre til et større utbrudd. Hvis svellingen av bakken skyldes tektonisk aktivitet, kan det bety at kraftigere jordskjelv er på vei.

– Det er for tidlig å forsøke å fastslå hvilket scenario som er det mest sannsynlige, sier professor i geofysikk, Páll Einarsson, ved Universitetet på Island.

Det siste kjente utbruddet på Reykjanes-halvøya skjedde for nesten 800 år siden.

Thorbjarnarfell ligger om lag 12 kilometer fra flyplassen Keflavik.

(©NTB)

Flere nyheter: