Menu
Statsminister Katrin Jakobsdottir sier det kommer til å bli krevende å danne en ny regjering. Foto: Arni Torfason / AP / NTB

Islands regjering fikk flertall – kvinneflertall røk etter ny opptelling

Islands koalisjonsregjering fikk flertall i lørdagens valg. Etter en ny opptelling gikk det som ville ha vært et historisk kvinneflertall i Alltinget, i vasken.

Av NTB | 27.09.2021 00:37:38

Politikk: Regjeringen består i dag av Selvstendighetspartiet, De venstregrønne og Fremskrittspartiet, hvor sistnevnte tilsvarer det norske Senterpartiet. Partiene hadde sikret seg 37 av 63 seter i nasjonalforsamlingen Alltinget da alle stemmene var talt opp.

Statsminister Katrin Jakobsdottir fra De venstregrønne har tapt stemmer til sine regjeringspartnere, og det gjenstår å se om de tre partiene fortsetter samarbeidet også etter valget, og om Jakobsdottir fortsetter som statsminister.

– Vi må se hvordan regjeringspartiene gjør det samlet og hvordan vi gjør det, sa Jakobsdottir til nyhetsbyrået AFP natt til lørdag, samtidig som foreløpige resultater viste at hennes parti taper ett av de elleve mandatene det vant i 2017.

Det ville gjort Island til det første europeiske landet med rent kvinneflertall i nasjonalforsamlingen, men etter en ny opptelling i ett av landets valgdistrikter viste det seg at det likevel ikke blir flere kvinner enn menn.

Den endelige fordelingen ble 33 menn og 30 kvinner. Partienes mandatfordeling blir imidlertid fortsatt den samme, melder kringkasteren RÚV.

Jakobsdottirs parti, De venstregrønne, har gått ned 4,3 prosentpoeng og tapt tre seter.

Det største partiet i regjeringen, Selvstendighetspartiet, ligger uforandret på 16 seter, selv om også de har tapt velgere. De endte med en oppslutning som er 0,8 prosentpoeng lavere enn i 2017.

– Jeg vet at resultatene gjør det komplisert og at det kommer til å bli komplisert å danne en ny regjering, sa Jakobsdottir valgnatten.

Åtte partier endte med å få seter i nasjonalforsamlingen etter at alle stemmene var talt opp.

Det liberale Senterpartiet, som gjorde et godt valg for fire år siden, så tidligere ut til å være ute fra Alltinget – men de endte med tre seter, fire færre enn ved forrige valg.

Etter at stemmene var talt opp søndag formiddag, ble det først meldt at Alltinget skulle bestå av 33 kvinner og 30 menn.

Valgets store vinner ble Fremskrittspartiet, som har klatret 6,6 prosentpoeng fra forrige valg og kapret fem nye plasser i Alltinget.

Så mange som ni partier var ventet å kunne få plass i Alltinget, noe som stykker opp det politiske landskapet enda mer enn før. Det gjør det også vanskelig å forutse hvilke partier som kan komme til å danne en koalisjon.

(©NTB)

Flere nyheter: