Menu
Nils Christian Nordhus er advokaten til den IS-siktede kvinnen som sannsynligvis kommer til Norge torsdag kveld. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

IS-siktet kvinne kommer til Norge i kveld

Kvinnen som er hentet ut av al-Hol-leiren i Syria sammen med sine to små barn, kommer til Norge i løpet av torsdag, melder VG.

Av NTB | 16.01.2020 13:55:04

Krig og konflikter: Avisen får bekreftet at den norsk-pakistanske kvinnen (29) og hennes to barn flyr ut fra Arbil i Nord-Irak i løpet av dagen.

Kvinnens advokat, Nils Christian Nordhus, har varslet en pressekonferanse etter ankomsten.

– Det vil bli orientert om hvordan arbeidet med å få den syke femåringen ut av Syria har vært, og hvordan den terrorsiktede kvinnen nå stiller seg til pågripelsen, sier han.

Kvinnen har en sønn på fem år som skal være alvorlig syk, og en jente på tre.

PST opplyser til NTB at kvinnen må regne med å kunne bli pågrepet idet hun lander i Norge, men vil ikke kommentere saken ytterligere.

Barnevernet har vært involvert i forberedelsene før ankomsten.

– Jeg kan bekrefte at vi er kjent med saken og har dialog med den aktuelle barnevernstjenesten og andre relevante aktører, sier direktør Mari Trommald i Bufdir, som er et fagorgan for barnevernstjenestene, til NTB.

I barnevernets retningslinjer for barn av fremmedkrigere heter det at en eventuell separasjon mellom barn og foreldre bør skje på en minst mulig traumatisk måte for barnet.

– En atskillelse på flyplassen like etter retur kan føre til en symptomeskalering hos barnet, samt at samarbeidet mellom foreldre og barnevernstjenesten kan bli negativt. Barnevernstjenesten må i disse tilfellene være i dialog med aktuell politimyndighet, står det i retningslinjene.

I utgangspunktet ønsket regjeringen ikke å hjelpe kvinnen hjem til Norge, men kun barna hennes. Som følge av at femåringen trolig er alvorlig syk, hentes likevel hele familien hjem.

– Det hadde vært vanskelig om vi for eksempel hadde opplevd at dette barnet hadde dødd, og vi ikke hadde gjort noe. Av og til er det vanskelige saker hvor vi må skjære gjennom og gjøre noen valg. Det valget gjorde altså flertallet av partiene i regjering, sa statsminister Erna Solberg (H) til NTB onsdag.

Saken har utløst en politisk krise, og Frp truer med å gå ut av regjering som følge av avgjørelsen.

Det er usikkert om en pågripelse innebærer at kvinnen og barna umiddelbart blir skilt fra hverandre.

Den 29 år gamle kvinnen er siktet for deltakelse i de to terrororganisasjonene Nusrafronten og IS.

Flere nyheter: