Menu
Advokat Nils Christian Nordhus og spesialrådgiver i folkerett Mads Harlem holdt pressekonferanse søndag om den terrorsiktede IS-kvinnen som ankom Norge med sine to barn natt til lørdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

IS-siktet kvinne erkjenner ikke straffskyld

Den IS-siktede kvinnen samtykker til varetektsfengsling i fire uker og vil samarbeide med PST, sier hennes forsvarer.

Av NTB | 19.01.2020 14:40:03

Kriminalitet og rettsvesen: – Min klient har sagt seg villig til å samarbeide med PST. Det er planlagt en omfattende avhørsprosess i aller nærmeste framtid, sa den terrorsiktedes forsvarer, advokat Nils Christian Nordhus på en pressekonferanse søndag ettermiddag.

PST gjennomførte innledende avhør av kvinnen søndag.

Nordhus sier de fikk beskjed av Utenriksdepartementet 16. oktober i fjor høst om at de hadde besluttet å forsøke å hente ut kvinnen og barna fra leiren.

– Det var avgjørende av hensyn til sikkerheten for barna og deres mor at jeg bevarte den fullstendige taushet om opplysningene jeg fikk. Det måtte vi gjøre. Mor ble selvfølgelig orientert, sier han.

Regjeringen har, mot Frps vilje, bidratt til å hente hjem kvinnen og hennes syke sønn fra Syria. Den 29 år gamle kvinnen og hennes to barn landet på Gardermoen sent fredag kveld. Kvinnen er siktet for deltakelse i terrororganisasjoner.

Kvinnen ble umiddelbart pågrepet ved ankomsten og befinner seg under vakthold på Ullevål sykehus. Barna får der helsehjelp, og de blir fulgt opp av barnevernet.

– Jeg blir forundret når jeg leser en del medieoppslag som gir karakteristikker av min klient som jeg savner grunnlag for når jeg leser PSTs siktelse av henne, sier advokaten.

Han understreker at kvinnen ikke er siktet for å være stridende og ha en militær rolle.

– Sakens kjerne blir om det faktum at hun befant seg i Syria og har hatt relasjoner til personer som kan knyttes til terrororganisasjoner, og derunder spilt en rolle som husmor, regnes som deltakelse i en terrororganisasjon, sa han.

– Det er en rekke aktuelle spørsmål. Hadde hun mulighet til å komme seg ut derfra? Var hun fanget av systemet og de faktiske premisser som rådet i livet hennes der. Det blir nok kjernen i denne saken, sa han videre.

– Begge barna blir nå godt ivaretatt av helsepersonell. Men jeg må av hensyn til barna be om forståelse for at jeg nå ikke har noen mulighet til å kommentere noe mer om barnas helsesituasjon, sier han.

Nordhus retter en spesiell takk til MDGs Une Bastholm og også Utenriksdepartementet.

– Jeg retter en spesiell takk til alle UDs ansatte. De har spilt en avgjørende rolle for å redde livet til femåringen, sa han.

– Uten besteforeldrenes utrettelige kamp for de to barnebarna ville familien aldri ha overlevd. Deres årelange innsats og også deres innsats de siste månedene har vært avgjørende for vellykket evakuering, sa Nordhus.

Han sier at han har hatt tre hovedfokusområder siden det ble kjent at familien skulle hentes til Norge.

– Det første var å sikre at de norske barna og deres mor kom trygt og skjermet hjem til Norge. Det andre var at jeg ønsket å ivareta mine forpliktelser som kvinnens forsvarer, ved først å få snakket med henne om saken. Det tredje var ønsket om også å sikre at Politiets sikkerhetstjeneste først av alle skulle få kvinnens stillingtagen til straffskyld, sa han.

Ifølge Nordhus er kvinnen svært preget både av tiden i al-Hol-leiren og over årene før det.

Barna er nå på sykehus.

Barnas besteforeldre takkes også.

Flere nyheter: