Menu
Et rasert hus med blod på gulvet er alt som er tilbake etter det amerikanske angrepet i landsbyen Atmeh nord i Syria, der IS-lederen Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi ifølge president Joe Biden ble drept. Seks barn og fire kvinner skal også ha blitt drept. Foto: AP / NTB

IS-lederen og minst 13 sivile døde i amerikansk angrep

IS-lederen Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi døde i et amerikansk angrep nord i Syria onsdag kveld. Seks barn og fire kvinner også skal ha blitt drept.

Av NTB | 03.02.2022 17:05:29

konflikt, krig og fred: Ifølge president Joe Biden sprengte IS-lederen seg i lufta da amerikanske spesialsoldater slo til mot et hus i Atmeh i Idlib-provinsen, en landsby på grensa til Tyrkia.

– I går kveld, på min ordre, gjennomførte amerikanske styrker nordvest i Syria en vellykket operasjon for å beskytte det amerikanske folk og våre allierte, og for å gjøre verden til et tryggere sted, heter det i en skriftlig kunngjøring fra Biden.

– Takket være dyktigheten og motet til våre væpnede styrker, har vi fjernet IS-lederen Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi fra slagmarken, heter det videre.

Ifølge Biden døde al-Qurayshi på samme måte:

– Da styrkene våre nærmet seg for å ta ham til fange, valgte han som en siste desperat, feig handling å sprenge seg selv i luften, uten en tanke til familien hans eller de andre i bygningen.

– Det var ikke bare bombevesten som eksploderte, men hele etasjen han var i, sa Biden i en tale torsdag ettermiddag.

Han sier at de amerikanske styrkene ikke ville gjennomføre et luftangrep for å hindre at sivile liv gikk tapt.

– Da han valgte å omringe seg med familiemedlemmer, inkludert barn, valgte vi å utføre et raid med spesialstyrker som utgjorde en større risiko for oss for å hindre sivile tap, sa Biden.

Eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) opplyser også at 13 ble drept, men at det var fire barn og to kvinner blant ofrene.

– Det var svært skremmende, ingen visste hva som skjedde, forteller Jamil el-Deddo, som bor i en leir for internflyktninger i nærheten av huset som ble angrepet.

– Vi fryktet at det var syriske fly, noe som brakte tilbake minner om tønnebombene som ble sluppet over oss, sier han.

I ett av soverommene står en barneseng, og fra taket henger en huske av blå plast. Kjøkkenet er helt svart etter å ha blitt rasert av brann.

En av naboene, Omar Saleh, forteller at dørene og vinduene i huset hans begynte å vibrere da flere helikoptrene ankom i 1.10-tiden. Deretter hørte han en høyttalerstemme som ba kvinner om å overgi seg eller forlate området. Ifølge Saleh snakket mannen med irakisk eller saudiarabisk aksent.

– Dette pågikk i 45 minutter. Det kom ikke noe svar. Da begynte de å skyte med maskingevær, forteller han.

Skytingen fortsatte i rundt to timer, og helikoptre hang ifølge Saleh lavt over landsbyen hele tiden.

Ifølge SOHR utløste angrepet skuddveksling og kamper mellom amerikanske soldater og opprørere i landsbyen, noe aktivisten Taher al-Omar bekrefter at han var øyenvitne til.

Ødelagte butikkfasader viser også at det var skuddveksling et stykke unna huset som ble angrepet.

Den USA-ledede koalisjonen mot IS har tidligere gjennomført en rekke drone- og flyangrep mot antatte IS- og al-Qaida-ledere i Idlib.

Provinsen kontrolleres i stor grad av den ytterliggående islamistgruppa Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som regnes som al-Qaidas avlegger i Syria.

Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi skal ha overtatt ledelsen av den ytterliggående islamistgruppa IS etter at den forrige lederen Abu Bakr al-Baghdadi tok sitt eget liv med en bombevest da amerikanske styrker sporet ham opp i Idlib i 2019.

Ifølge Biden førte angrepet fra amerikanske styrker til at en stor terrortrussel mot verden ble nøytralisert.

Ifølge hjelpearbeidere fra De hvite hjelmene, innbyggere og journalister i Atmeh ble 13 personer drept under det amerikanske angrepet, blant dem seks barn og fire kvinner.

Øverste etasje i huset der IS-lederen skal ha skjult seg, ble helt rasert da eksplosivene gikk av. Blodige gulv forteller med tydelighet hvilket drama som utspant seg der i nattetimene.

Innbyggere i Atmeh forteller også at de hørte en kraftig eksplosjon. En amerikansk sikkerhetskilde forteller at et av helikoptrene ble sprengt fordi det oppsto mekaniske problemer.

(©NTB)

Flere nyheter: