reklame for Sheiken Bowling
Menu
En tidligere ansatt i det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo), som også har jobbet for Sveriges militære etterretningstjeneste (Must), er sammen med broren tiltalt for å ha spionert for russisk etterretning. Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB

Iranskfødte brødre tiltalt for å ha spionert for Russland i Sverige

To iranskfødte brødre bosatt i Uppsala er tiltalt for å ha spionert for Russland. Den ene av dem har jobbet for Säpo og svensk etterretning.

Av NTB | 11.11.2022 13:11:27

Kriminalitet og rettsvesen: De to brødrene, Peyman (42) og Payam Kia (35), ble pågrepet høsten 2021, og svensk påtalemyndighet har nå tatt ut tiltale for grov spionasje og uautorisert håndtering av hemmeligstemplet materiale.

Ifølge tiltalen har spionasjen pågått siden 2011 og vært rettet mot svenske etterretnings- og sikkerhetssystemer. Russlands militære etterretningstjeneste GRU skal ha vært oppdragsgiver.

– Gjerningen er grov ettersom det dreier seg om forhold som er av stor betydning. Informasjonen som er innhentet og videresendt uten autorisasjon, kan skade Sveriges sikkerhet dersom den når fremmed makt, heter det i en pressemelding fra førstestatsadvokat Per Lindqvist.

Sveriges forsvarsminister Pål Jonson ser svært alvorlig på saken, men vil ikke kommentere tiltalen.

– Jeg har fått informasjon om denne saken, og den er svært følsom. Jeg kommer ikke til å kommentere den mer, men jeg henviser til sikkerhetspolitiet, sier han til TT.

Ifølge avisa Dagens Nyheter var han i Must tilknyttet den aller hemmeligste avdelingen, Kontoret för särskild inhämtning (KSI), som blant annet håndterer agenter i utlandet. Ansatte i denne avdelingen kan også operere under falsk identitet.

Da han ble pågrepet, jobbet han som høyt betrodd sikkerhetssjef i en annen svensk etat.

Etterforskningen har ifølge tiltalen avdekket at Payam Kia har gjort notater om bruk av kryptovaluta og andre måter man i hemmelighet kan motta penger på, samt møter med «Rasski» og risikoen for å få en lang fengselsstraff, skriver Aftonbladet.

Ifølge tiltalen var det den yngste broren som holdt den løpende kontakten med GRU, som mistenkes for å ha overlevert hemmeligstemplet informasjon og som skal ha håndtert pengeoverføringene, ifølge Expressen.

Begge de to brødrene nekter gjennom sine forsvarere å ha gjort seg skyldig i noe straffbart.

– Han har gjennomgående og etter beste evne forsøkt å løse vanskelige oppgaver på best tenkelige vis, sier Peyman Kias forsvarer Anton Strand til Aftonbladet.

– Russland har tilsynelatende bedrevet omfattende spionasje mot Sverige, framfor alt etter at Vladimir Putin kom til makten, sier han til TT.

Von Braun frykter at en russisk spion innen svensk sikkerhets- og etterretningstjeneste kan ha påført landet stor skade.

– Det kan lede til at sikkerhetspolitiet mislykkes i sin virksomhet for å hindre russisk etterretningsvirksomhet i Sverige, sier han.

Peyman Kia har trolig også kartlagt andre ansatte i Säpo og Must på oppdrag for GRU, noe som kan ha gjort russisk etterretning i stand til å verve flere spioner i Sverige, frykter von Braun.

Peyman Kia har tidligere vært ansatt både i det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo) og har også hatt en høyt betrodd stilling i Sveriges militære etterretnings- og sikkerhetstjeneste (Must).

Da Peyman Kia ble pågrepet, skal broren ha demontert og ødelagt harddisken på en datamaskin han disponerte. Denne ble ifølge tiltalen senere funnet i en søppelkasse i Uppsala-området.

Etterforskningen skal ha avdekket at Peyman Kia mellom september 2016 og juli 2017 mottok og skjulte opprinnelsen til et stort beløp i dollar, tilsvarende 380.000 svenske kroner.

Den svenske forfatteren og etterretningseksperten Joakim von Braun er ikke overrasket over det som ser ut til å ha vært et etterretningsmessig kupp for Russland.

(©NTB)

Flere nyheter: