Menu
En tidligere ansatt i det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo), som også har jobbet for Sveriges militære etterretningstjeneste (Must), er sammen med broren tiltalt for å ha spionert for russisk etterretning. Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB

Iranskfødte brødre i Sverige nekter å ha spionert for GRU

De to iranskfødte brødrene Peyman og Payam Kia nekter i avhør for at de i årevis har spionert for Russlands militære etterretningstjeneste GRU i Sverige.

Av NTB | 12.11.2022 11:51:03

Politikk: Politiet har blant annet konfrontert ham med et notat der det står «800.000 i måneden gru», men Peyman avviser at dette henviser til betaling fra Russlands militære etterretningstjeneste GRU.

Også i flere andre notater nevner Peyman «GRU-greia», noe han under avhørene ikke kunne gi noen god forklaring på, bortsett fra at det trolig var forkortelse for noe.

Dersom det er dette svensk politi bygger sin spionmistanke på, er de «helt ute og sykler», hevdet han under et av avhørene som er omtalt i tiltalen.

– Gjerningen er grov ettersom det dreier seg om forhold som er av stor betydning. Informasjonen som er innhentet og videresendt uten autorisasjon, kan skade Sveriges sikkerhet dersom den når fremmed makt, opplyste førstestatsadvokat Per Lindqvist da tiltalen ble kunngjort fredag.

42-åringen var da alt i søkelyset til Säpo, som helt siden 2017 hadde overvåket ham. Blant annet ble mannens bankboks gjennomsøkt seks ganger i årene 2017 til 2019. Dette avdekket at han hadde fått oppholdstillatelse i Canada.

Säpo allierte seg med Livsmedelsverkets generaldirektør Annica Sohlström som i tre år overvåket Peyman og rapporterte til dem, skriver Expressen.

Peyman nektet ifølge svenske medier å forklare seg i de første avhørene, men svarte etter hvert på etterforskernes spørsmål. Han nekter enhver befatning med russisk etterretning.

Ifølge tiltalen, som lyder på grov spionasje og utlevering av hemmeligstemplet materiale av stor viktighet for svensk sikkerhet, har de to brødrene hatt kontakt med russisk etterretning helt siden 2011.

Etter karrieren i Säpo og den militære etterretningstjenesten Must begynte Peyman Kia i det svenske Livsmedelsverket, der han raskt steg i gradene og fikk en betrodd stilling.

(©NTB)

Flere nyheter: