Menu
Arkivbilde: Gettyimages

Iransk satellittoppskyting mislyktes

Irans forsøk på å skyte en observasjonssatellitt mislyktes, melder statlig iransk TV.

Av NTB | 09.02.2020 18:45:33

Politikk: Det er tredje gang Iran forsøker å skyte opp en satellitt, men landet har så langt ikke klart det.

Forsvarsdepartementets talsmann Ahmad Husseini sier til statlig TV at den ikke kom opp i høy nok hastighet. Ifølge ham oppnådde satellitten imidlertid 90 prosent av den nødvendige høyden, men i siste fase av oppskytningen klarte ikke raketten å gi den nok fart.

Satellittforsøket er del av et program USA tidligere har omtalt som en «provokasjon», og både i USA og Israel ble testen fulgt nøye.

Spenningsnivået mellom landene er fortsatt svært høyt etter den amerikanske likvideringen av den iranske generalen Qasem Soleimani i Bagdad 3. januar.

Iran har i mange år drevet omfattende utvikling av raketter og jobber også med et romprogram. Landet testet i januar 2019 en bærerakett, noe som fikk USA til å reagere. Myndighetene i Washington mener testen brøt begrensningene som er satt for å utvikle langtrekkende rakettvåpen.

Iran sier på sin side at landet ikke har noen planer om å utvikle atomvåpen, og at utviklingsarbeidet har fredelige formål og er i tråd med resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd.

Lederen for Irans romprogram uttalte i begynnelsen av måneden at de planla å skyte opp en 113 kilo tung satellitt med navnet Zafar, som betyr seier på farsi, i en 530 kilometer høy jordbane.

Satellitten skulle ta bilder og være i drift i over halvannet år. Planen var å bruke bildene for å studere jordskjelv og naturkatastrofer og i utviklingen av jordbruk, ifølge iranske myndigheter.

(©NTB)

Flere nyheter: