reklame for Sheiken Bowling
Menu
Elnaz Rekabi ankom onsdag Iran. Foto: IRNA via AP / NTB

Iransk klatrer mottatt som en helt – Amnesty-ambassadør reagerer på intervju

Klatreren Elnaz Rekabi ankom Iran natt til onsdag etter at det oppsto bekymringer som følge av at hun konkurrerte uten hijab under Asia-mesterskapet.

Av NTB | 19.10.2022 09:51:02

Sport: Ifølge nyhetsbyrået AP fikk hun en «heltevelkomst» på flyplassen i Teheran etter at hun fløy fra Sør-Koreas hovedstad Seoul tirsdag ettermiddag. Hun lot seg intervjue inne på terminalen og forlot flyplassen tilsynelatende i en varebil.

– Jeg returnerer til Iran med perfekt helse. Jeg beklager til det iranske folk for situasjonen som er skapt, sa hun, ifølge AFP.

I etterkant av konkurransen i Seoul ble det fryktet at hun var pågrepet for ikke å ha brukt hijab. Senere tirsdag publiserte hun en melding på Instagram. Der het det at et uhell førte til at hun konkurrerte uten hijab, og hun beklaget seg.

Hun gjentok det på flyplassen i Teheran.

– Som følge av at jeg hadde dårlig tid på meg fikk jeg problemer med utstyret. Det førte til at jeg glemte av hijaben, sa hun.

«Det virker klart at hun er presset av myndighetene til å si dette. Vi er med deg, Elnaz», skriver hun på Twitter.

Episoden kommer i kjølvannet av at Mahsa Amini (22) døde i det iranske moralpolitiets varetekt for over en måned siden. Amini ble pågrepet fordi hun skal ha gått med hijaben på feil måte. Det har pågått store demonstrasjoner mot landets regime etter hendelsen.

Protestbølgen som har funnet sted etter Mahsa Aminis bortgang representerer den mest alvorlige trusselen mot Irans styresett siden masseprotestene etter presidentvalget i 2009.

Dagbladet omtalte saken først i Norge.

Det persiske BBC-kontoret hevde tirsdag at Rekabi etter planen skulle reist hjem fra Sør-Korea først onsdag, men at reisen helt uventet ble framskjøvet. Deretter oppsto bekymringen for Rekabi.

Klatreren var på seierspallen tre ganger i det asiatiske mesterskapet.

Den britiskfødte iranske skuespilleren og Amnesty International-ambassadør, Nazanin Boniadi, reagerer imidlertid sterkt på intervjuet Rekabi ga.

Under søndagens konkurranse i Sør-Korea var Rekabi iført kun et svart pannebånd. Håret var satt opp i en hestehale. Videre hadde hun en hvit t-skjorte med det iranske flagget på.

(©NTB)