reklame for Sheiken Bowling
Menu
General Qasem Soleimani fotografert i september 2016. Fredag skal en av de mektige ledene i Den iranske Revolusjonsgarden ha blitt drept i et amerikansk droneangrep i Iraks hovedstad Bagdad. Foto: AP/ NTB scanpix

Iransk general drept i rakettangrep i Bagdad

En leder for Irans revolusjonsgarde, general Qasem Soleimani ble drept i et rakettangrep mot flyplassen i Bagdad fredag. Amerikanske droner skal stå bak.

Av NTB | 03.01.2020 03:54:49

Krig og konflikter: Minst fire personer ble drept da flere raketter slo ned på området ved den internasjonale flyplassen i Iraks hovedstad Bagdad fredag. Angrepet skal ifølge Newsweek ha blitt gjennomført med amerikanske droner beordret av president Donald Trump.

En kilde i Hashed al-Shaabi, en mektig paramilitær organisasjon i Irak bestående av en rekke militser som får iransk støtte, opplyser at en av lederne i den iranske Revolusjonsgarden, general Qasem Soleimani, er blant de døde.

Også irakisk fjernsyn opplyser det samme og oppgir offisielle tjenestemenn som kilder. Flere nyhetsbyråer får uavhengig av hverandre bekreftet at Soleimani er drept i angrepet.

Også nestlederen for den irakiske militsen, Abu Mahdi al-Mohandes ble drept i angrepet.

General Soleimani er øverstkommanderende for Revolusjonsgardens elitestyrke, Quds-styrken, og han regnes som hjernen bak Irans operasjoner i land som Syria, Irak og Libanon.

Flyplassen i Bagdad ble truffet av minst tre raketter. Rakettene landet i nærheten av godsterminalen på flyplassen og antente to biler.

Rakettangrepet kommer i kjølvannet av heftige demonstrasjoner mot den amerikanske ambassaden i Bagdad de siste dagene. Nyttårsaften tok demonstranter seg helt inn i til resepsjonsområdet i ambassaden før de ble drevet tilbake. Bakgrunnen for demonstrasjonene var USAs bombing av en Iran-støttet milits inne i Irak hvor 25 personer ble drept.

USA har sagt at det var Iran som sto bak demonstrasjonene som førte til angrepet mot ambassaden, men dette ble avvist av ledere i Teheran som avfeide president Donald Trumps nyttårsønske med en trussel om gjengjeldelse.

– Du kan ikke gjøre en fordømt ting! Dette har ingenting med Iran å gjøre, lød Irans øverste leder Ali Khamenei svar onsdag.

Etter demonstrasjonene bestemte USA å sende ytterligere 750 soldater til Midtøsten.

Verken USA eller Iran har kommentert angrepet, men klokken 3.32 norsk tid, drøyt to timer etter de første meldingene om angrepet, la president Donald Trump ut et stort amerikansk flagg på Twitter.

En sikkerhetsoffiser opplyste først at minst fire personer ble drept. Siden har dødstallet blitt oppjustert til fem.

– Iran vil fullt ut bli holdt ansvarlig for tapte liv eller skader på noen av våre anlegg. De vil betale en veldig høy pris. Dette er ingen advarsel, det er en trussel. Godt nytt år, tvitret Trump tirsdag kveld.

(©NTB)

Flere nyheter: