Menu
Voria Ghafouri i aksjon for Iran i en landskamp mot Irak i 2019. Ghafouri er pågrepet i hjemlandet. Foto: Kamran Jebreil, AP / NTB

Iransk fotballprofil pågrepet for «antistatlig propaganda»

Iranske sikkerhetsstyrker har pågrepet fotballprofilen Voria Ghafouri for å ha spredt propaganda mot den islamske republikken, ifølge flere iranske medier.

Av NTB | 24.11.2022 20:36:58

Sport: 35-åringen ble pågrepet torsdag etter en treningsøkt med klubben sin, Foolad Khuzestan, og anklaget for å ha «skadet omdømmet til landslaget og spredt propaganda mot staten», skriver nyhetsbyråene Fars og Tasnim.

Også TV-kanalen Iran International opplyser at 35-åringen er pågrepet.

Ghafouri, som er del av den kurdiske minoriteten i Iran, har gjennom sin karriere vært kritisk til myndighetene. Han har blant annet kritisert forbudet mot kvinnelige tilskuere på fotballkamper, som nå er opphevet, og Irans utenrikspolitiske linje som har ført til vestlige sanksjoner.

Nylig uttrykte han sympati med familien til Mahsa Amini, den 22-årige kvinnen som døde i moralpolitiets varetekt, og ba om slutt på myndighetenes hardhendte behandling av demonstranter i Kurdistan.

35-åringen har 28 landskamper for Iran. Han var i bruttotroppen til VM i 2018, men kom ikke med i den endelige troppen. Han har vært med i sluttspillet i asiamesterskapet.

Irans landslag vakte oppsikt før kampen mot England i fotball-VM mandag, da spillerne valgte å ikke synge nasjonalsangen. Flere av de iranske supporterne buet da nasjonalsangen ble spilt.

Stjernespissen Sardar Azmoun, som i sosiale medier har støttet protestene i hjemlandet, satt på benken i åpningskampen.

I Iran har det vært store protester mot regimet siden Mahsa Aminis død i september.

(©NTB)