Menu
Satellittbilder viser forsyningsskipet Kharg i Omanbukta. Skipet, som er det største i den iranske marinen, sank onsdag etter en brann om bord. Mannskapet kom seg trygt av skipet, opplyser marinen. Satellittfoto: Planet Labs Inc. / AP / NTB

Irans marine sier besetning er i sikkerhet etter skipsbrann og forlis

Det største fartøyet i den iranske marinen har forlist etter en brann, opplyser marinen. Besetningen er i god behold, men måtte gi opp å slokke brannen.

Av NTB | 02.06.2021 09:37:49

Økonomi og næringsliv: Forsynings- og logistikkfartøyet Kharg begynte å brenne tirsdag i nærheten av havnen i Jask, nær innseilingen til Hormuz-stredet. Marinen sier slokkingsarbeidet pågikk i 20 timer før skipet sank.

Besetningen kom seg trygt av skipet, opplyser den iranske marinen.

I sosiale medier i Iran er det delt bilder av det som skal være mannskapet på Kharg som evakuerer fartøyet i redningsvester mens skipet brenner bak dem.

Satellittbilder viser skipet vest for Jask tirsdag. Amerikanske satellitter som overvåker branner fra verdensrommet, oppdaget en brann ved Jask som startet like før den første nyhetsmeldingen om ulykken. Nyhetsbyrået Fars meldte om brannen klokken 2.25. Marinen har foreløpig ikke sagt noe om hvorfor det begynte å brenne om bord.

Skipet ble bygget i Storbritannia og sjøsatt i 1977, men ble først satt i tjeneste i 1984 etter langvarige forhandlinger i kjølvannet av den islamske revolusjonen i Iran i 1979. Det over 200 meter lange fartøyet var oppkalt etter øya der det ligger en stor iransk oljeterminal.

Tapet av Kharg er den siste i en rekke ulykker for den iranske marinen. Under en militærøvelse i 2020 traff en rakett ved en feil et marinefartøy, også dette i nærheten av Jask. 19 av mannskapet mistet livet og 15 ble skadd. I 2018 sank ett av marinens skip i Kaspihavet.

Det statlige nyhetsbyrået IRNA meldte først at redningsoperasjonen for Kharg hadde «slått feil», uten at det ble gitt nærmere detaljer om hva dette innebar. Senere kom meldingen om at skipet hadde sunket.

Kharg var et av få skip i den iranske marinen som kunne forsyne andre fartøy til havs. Det kunne også frakte tung last og ha helikoptre om bord.

(©NTB)

Flere nyheter: