Menu
Valget på ny nasjonalforsamling er i gang i Iran. Her avgir kvinner sine stemmer i et valglokale i Teheran fredag. Foto. Ebrahim Noroozi / AP / NTB scanpix

Iranerne går til valgurnene

Valget på ny nasjonalforsamling i Iran er i gang. Landets øverste leder oppfordrer alle til å stemme, men det er ventet at mange vil holde seg hjemme.

Av NTB | 21.02.2020 08:01:39

Politikk: Iransk TV viste fredag ayatolla Ali Khamenei legge den første stemmeseddelen i urnen. Mens han avla sin stemme i Teheran, oppfordret han alle iranere til å ta del i valget for å sikre landets interesser.

Regimet har den siste tiden strammet grepet og disket flere tusen reformvennlige kandidater. Dermed vil trolig konservative vinne valget og gjenvinne flertallet i nasjonalforsamlingen.

Et begrenset utvalg kandidater og en økonomisk krise som dels skyldes press fra USA, gjør at valgdeltakelsen ventes å bli lav.

Men Khamenei, landets øverste politiske og religiøse leder, håper likevel på stort oppmøte.

– Å delta i valget er en religiøs plikt, ikke bare en nasjonal eller revolusjonær plikt, sa han denne uken og la til at høy valgdeltakelse vil styrke Iran og forpurre de «onde planene» til USA og Israel.

(©NTB)

Flere nyheter: