Menu
Blomster og lys foran bilder av besetningen som var om bord flyet som styrtet i Iran. Bildet er tatt på Boryspil-flyplassen utenfor Kiev onsdag. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB scanpix

Iran vil gi innsyn i gransking etter flystyrt

Iran avviser at landet nekter å gi andre land innsyn i granskingen av flystyrten som kostet 176 mennesker livet onsdag morgen.

Av NTB | 09.01.2020 16:39:56

Ulykker og naturkatastrofer: Det ukrainske flyets såkalt svarte bokser, ferdskriveren og taleregistratoren, er funnet og kan gi svar på hva som forårsaket flystyrten utenfor Teheran.

Irans luftfartsdirektør Ali Abedzadeh sa onsdag at det var uaktuelt å dele informasjon med flyprodusenten Boeing eller amerikanerne, men hevder nå å ha blitt feilsitert av det iranske nyhetsbyrået Mehr.

Abedzadeh forsikrer at både USA som produsentland, samt Canada og Sverige som mange av de omkomne passasjerene kom fra, vil bli holdt løpende orientert.

I henhold til gjeldende regler leder Iran granskingen og kan selv velge hvem de ønsker bistand fra, skriver TU.

Amerikanske NTSB, britiske AAIB og franske BEA er blant laboratoriene som har utstyr for å lese av ferdsskrivere og taleregistratorer fra fly, ifølge tidsskriftet.

Bilder fra stedet hevdes å vise et stridshode som tilhører det russiskproduserte luftvernsystemet Tor M1/9K331, men dette blir avvist fra iransk side.

Lederen for den iranske flyhavarikommisjonen, Hassan Rezaeifar, sier til The Aviation Herald at det ikke er gjort slike funn og at det foreløpig er konkludert med at flyet ikke ble skutt ned eller utsatt for en terrorhandling.

– Vi jobber for øyeblikket med sju ulike teorier om hva som skjedde i Iran, sier Oleksij Danilov i Ukrainas nasjonale sikkerhets- og forsvarsråd.

Kollisjon med en gjenstand i luften, et bakke-til-luft-missil, en eksplosjon i en motor grunnet teknisk feil og en eksplosjon om bord grunnet terror er blant teoriene, ifølge Danilov, som understreker at det foreløpig ikke er noe som tyder på at flyet ble skutt ned.

Øyenvitner, inkludert mannskapet på et annet fly, har beskrevet at de så flyet i brann før det traff bakken, heter det i rapporten.

Dette er i tråd med en video fra det iranske nyhetsbyrået ISNA som viser et brennende objekt på himmelen og en påfølgende eksplosjon.

Blant de 176 som omkom i ulykken, var det 82 iranere, 63 canadiere, ti svensker, fire afghanere, tre briter og minst to ukrainere.

Flystyrten utenfor Teheran, som skjedde få timer etter at Iran angrep to amerikanske militærbaser i Irak, har utløst en rekke spekulasjoner og rykter, blant annet om funn av missilrester ved flyvraket.

Ukraina har sendt flere titalls etterforskere til Iran for å bistå i granskingen etter ulykken, og landets myndigheter utelukker foreløpig ingenting.

Iranske luftfartsmyndigheter la torsdag morgen fram en foreløpig rapport der det går fram at flygerne ikke kontaktet flygeledelsen for å be om hjelp før flyet styrtet.

(©NTB)

Flere nyheter: