Menu
Et titall raketter rammet natt til onsdag Ain al-Assad-basen i Irak, der rundt 70 norske soldater er stasjonert. Dette bildet av de norske soldatene ble tatt etter et angrep mot leiren i desember. Foto: Forsvaret / NTB scanpix

Iran varslet rakettangrep på forhånd og kaller det legitimt

Iran varslet før missilangrepet mot to amerikanske militærbaser i Irak. Et tegn på at landet ikke ønsker ytterligere opptrapping, tror forsker.

Av NTB | 08.01.2020 15:54:54

Ulykker og naturkatastrofer: Det er ikke meldt om drepte eller sårede etter at 22 iranske missiler natt til onsdag slo ned i to amerikanske militærbaser i Irak.

Blant de rundt 1.500 soldatene som befinner seg på den ene basen som ble angrepet, Ain al-Asad i Anbar-provinsen, er det også rundt 70 norske. De var advart og slapp uskadd fra det.

– Det var et presisjonsangrep mot den amerikanske delen av anlegget. Det var evakuert på forhånd og advart om, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

At angrepet ble varslet på forhånd og skadene høyst begrenset, var trolig bevisst fra iransk side, mener oberstløytnant Tormod Heier ved Forsvarets høgskole.

– Det var et svakt angrep, noe som gjør det vanskelig for USA å gjengjelde. Iran ønsker ikke å ødelegge det store handlingsrommet de har fått etter USAs likvidering av Qasem Soleimani, sier han til NTB.

– De ønsket ikke å gjennomføre en operasjon som innebar en dramatisk opptrapping, i alle fall ikke ennå, konstaterer John Raine ved International Institute for Strategic Studies i London.

– Iran gjorde alt for å unngå amerikanske tap. Det vil overraske meg stort dersom USA på nytt velger å svare militært, sier professor Peter Viggo Jakobsen ved Hærens Officersskole (HO) i Danmark.

– Iran har gjennomført en proporsjonal handling i selvforsvar i henhold til artikkel 51 i FN-charteret og angrepet baser som det er gjennomført væpnede angrep mot våre innbyggere og høytstående offiserer fra, tvitret han.

– Vi ønsker ikke opptrapping eller krig, men vi vil forsvare oss selv mot enhver aggresjon, skriver Zarif.

– Alt vel, tvitret Trump og la til at USA har de mektigste og best utstyrte militære styrkene i verden.

Dersom USA unnlater å svare militært på angrepet, vil også Iran bidra til å roe situasjonen, opplyser to kilder som står den iranske Revolusjonsgarden nær til The New York Times.

Dersom USA svarer militært, forbereder Iran seg på konflikt, sier kildene.

En eventuell opptrapping av konflikten vil trolig også få store følger for oljeprisen ettersom en tredel av verdens olje passer gjennom det 33 kilometer brede Hormuzstredet som forbinder Persiabukta med Omanbukta.

Flere internasjonale rederier har ifølge ubekreftede meldinger stanset oljetransportene gjennom stredet, men de 45 norskkontrollerte tankskipene som befinner seg i området, kaster ikke anker.

– Så vidt meg bekjent er det ingen norskkontrollerte skip i området som har gjort den vurderingen, sier direktør for beredskapsavdelingen i Rederiforbundet, John Hammersmark, til NTB.

– Det foreligger ikke konkret informasjon eller etterretning om at norske skip er utpekt som mål, sier han.

Norge har foreløpig ikke fulgt etter, men Forsvaret og norske myndigheter vurderer løpende utviklingen i samråd med de øvrige medlemmene av den USA-ledede koalisjonen.

Iraks nasjonalforsamling ba i helgen koalisjonen om å forlate Irak, men utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) ser ikke på vedtaket som bindende og sier at Norge avventer.

SV og Rødt krever at de norske soldatene hentes hjem og krever også at Søreide og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) redegjør for sine vurderinger i Stortinget.

Søreide vil etter det NTB forstår etterkomme kravet og møte i Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité torsdag.

Både president Donald Trump og visepresident Mike Pence har besøkt Ain al-Asad-basen, noe som trolig medvirket til Irans valg av denne som mål.

Angrepet høster bred fordømmelse internasjonalt, men Irans utenriksminister Javad Zarif kaller det en legitim gjengjeldelse for USAs likvidasjon av den iranske generalen Qasem Soleimani.

President Donald Trump virker heller ikke lysten på ytterligere opptrapping, skal man tro den første kommentaren hans etter angrepet.

Den spente situasjonen fikk onsdag flere flyselskap, blant dem Norwegian, til å unngå iransk og irakisk luftrom.

Den spente sikkerhetssituasjonen etter USAs attentat på Soleimani før helga, har fått både Tyskland, Spania og Nato til å evakuere noen av sine styrker fra Irak.

(©NTB)

Flere nyheter: