Menu
Iran tok arrest i to greske skip fredag, blant dem oljetankeren Prudent Warrior (i bakgrunnen), som her er fotografert utenfor Istanbul i 2019. Foto: Dursun Cam via AP / NTB

Iran tok arrest i greske skip – Hellas protesterer mot «piratvirksomhet»

Den iranske Revolusjonsgarden sier landets marine har tatt beslag i to greske tankskip i Persiabukta. Hellas beskylder Iran for piratvirksomhet.

Av NTB | 28.05.2022 04:16:03

Økonomi og næringsliv: – Disse handlingene er å regne som piratvirksomhet, heter det i en uttalelse fra det greske utenriksdepartementet fredag kveld, kort tid etter at Irans Revolusjonsgarde kom med sin kunngjøring.

Ifølge amerikansk etterretning skal Iran ha tatt kontroll over skipene i internasjonalt farvann, melder nyhetsbyrået AP. Etter det som omtales som en kapring, skal fartøyene ha blitt ført inn på iransk område.

Et iransk helikopter skal først ha landet på tankeren Delta Poseidon, ifølge greske myndigheter.

– Væpnede menn tok mannskapet til fange, heter det i en uttalelse fra Aten. To greske statsborgere er blant dem, heter det videre.

En anonym gresk tjenesteperson sier til AP at det andre skipet var tankeren Prudent Warrior.

Greske Polembros Shipping, som eier skipet, sa tidligere at selskapet samarbeider med myndighetene og gjør alt de kan for å løse situasjonen. Greske myndigheter har ikke sagt mer om hvor det øvrige mannskapet på skipene kommer fra.

Det har tidligere vært en rekke kapringer og hendelser i og rundt Hormuzstredet, den trange munningen av Persiabukta som en femdel av all omsatt olje passerer gjennom.

En tjenesteperson i det amerikanske forsvaret sier at begge skipene tilsynelatende hadde vært i nærheten av, men ikke i, iransk farvann fredag. Etter kapringen driftet de over i iransk farvann.

Skipene hadde også skrudd av sporingsenhetene sine, et annet rødt flagg, ifølge tjenestepersonen. Ingen av dem hadde imidlertid signalisert mayday eller bedt om hjelp, heter det videre.

Iran har truet med straffetiltak etter at greske myndigheter tok arrest i det russiskregistrerte tankskipet Pegas.

Tankskipet er lastet med 115.000 tonn iransk olje.

Myndighetene i Aten bekreftet onsdag at de vil sende oljen til USA etter en begjæring fra det amerikanske finansdepartementet. Departementet har ansvar for å følge opp USAs sanksjoner mot Iran.

En kilde i den greske kystvakten har opplyst til AFP at overføringen av oljen til et Liberia-registrert fartøy skulle begynne torsdag.

Iran har også kalt inn en gresk diplomat på teppet i forbindelse med saken.

Begge fartøy hadde vært innom oljeterminalen Barsa i Irak, ifølge MarineTraffic.com. Prudent Warrior var også innom Qatar like før kapringen, og lastet trolig olje også der, går det fram.

Det greske utenriksdepartementet har bedt om en umiddelbar løslatelse av fartøyene og mannskapene, og sier at disse handlingene vil ha «særlig negative konsekvenser» for bilaterale forbindelser og Irans forhold til EU, som Hellas er medlem av.

Iran har på sin side kalt overføringen av oljen et «klart brudd» på folkeretten, og har kalt inn den sveitsiske chargé d’affaires på teppet i Teheran. Sveits har hjulpet USA med å håndtere diplomatiske forbindelser til Teheran i en årrekke, etter at USA selv brøt den direkte forbindelsen i 1979.

(©NTB)

Flere nyheter: