reklame for Sheiken Bowling
Menu
Iran oppgir torsdag å ha gjennomført den andre henrettelsen tilknyttet de omfattende demonstrasjonene i landet de siste månedene. Foto: Middle East Images / AP / NTB

Iran sier de har gjennomført nok en henrettelse etter demonstrasjonene

Iran oppgir å ha henrettet enda en person som knyttes til den siste tidens protester mot regimet. EU varsler nye, harde sanksjoner mot landet.

Av NTB | 12.12.2022 07:46:47

Politikk: Det er andre gang at det sjiamuslimske prestestyret henretter en person som har deltatt i protestene, som nå har vært i nesten tre måneder.

Mannen, som er navngitt som Majidreza Rahnavard, ble hengt i offentlighet i storbyen Mashhad nordøst i landet, ifølge rettsvesenets nettside Mizan. Her står det også at han ble dømt til døden 29. november for å ha drept to sikkerhetsvakter med kniv og å ha skadd fire andre.

De to vaktene deltok i den frivilligbaserte militsen Basij, som under protestene har spilt en sentral rolle i å angripe og pågripe demonstranter. I mange tilfeller har folk strittet imot.

Henrettelsen har vakt sterke internasjonale reaksjoner, og mandag varsler EU nye sanksjoner mot Iran i forbindelse med utenriksministermøtet i Brussel.

De er både en reaksjon på henrettelsene og på at Iran har levert droner til Russland, ifølge EUs utenrikssjef Josep Borrell.

– Fredag hadde jeg en lang diskusjon med Irans utenriksminister. Vi diskuterte henrettelser, og jeg uttrykte EUs bekymring og fordømmelse og fortalte om sanksjonene som kommer i dag, sier Borrell.

– Iran fortsetter å si at de ikke har levert droner til Russland etter krigens start, og at de ikke planlegger å sende raketter til Russland. La oss nå se, sier han videre.

De omfattende aksjonene mot regimet blir omtalt som den største utfordringen mot landets styresett siden den islamske revolusjonen i 1979.

Ifølge organisasjonen Iran Human Rights har minst 488 mennesker blitt drept i demonstrasjonene og mer enn 18.200 pågrepet.

Henrettelsene av Shekari og av Rahnavard skjer etter dom i revolusjonsdomstolen i Teheran.

Domstolen er blitt gjenstand for kritikk internasjonalt for å ikke la dem som står tiltalt, velge sine egne advokater eller få innsyn i bevisene mot dem.

Både Rahnavard og Shekari ble dømt for «moharebeh», et begrep som betyr å føre krig mot Gud.

Torsdag i forrige uke henrettet regimet Mohsen Shekari (23), som var dømt til døden for å ha skadd et medlem av sikkerhetsstyrkene med machete og for å ha sperret en gate i Teheran.

Iran har vært rystet av landsomfattende demonstrasjoner siden 16. september, etter at 22 år gamle Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt.

(©NTB)

Flere nyheter: