Menu
Sjefen for Irans atomenergiorganisasjon, Ali Akbar Salehi, intervjues av iranske medier utenfor atomanlegget i Arak i Iran. Søndag kunngjorde iranske myndigheter at de nå ser bort fra alle grenser som er satt for anriking av uran i atomavtalen fra 2015. Foto: AP / NTB scanpix

Iran river fra hverandre ny del av atomavtalen

Iran vil fra nå av se bort fra alle grenser som er satt for anriking av uran i atomavtalen som ble inngått i 2015.

Av NTB | 05.01.2020 19:54:49

Krig og konflikter: Iransk statlig fjernsyn leste søndag kveld opp en erklæring fra president Hassan Rouhanis administrasjon om saken. Der det ble gjort klart at Iran fra nå av ikke vil overholde atomavtalens grenser for anriking av uran og lagring av uran.

I tillegg vil Iran fra nå av se bort ifra avtalens regelverk for kjernefysisk forskning og utvikling.

Atomavtalen med Iran ble framforhandlet i 2015 av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU. Den trådte i kraft i 2016, men Iran har den siste tiden gått bort fra flere deler av den etter at USA trakk seg fra avtalen i mai 2018.

Søndagens beslutning om å skrote enda mer av avtalen, kommer etter at den iranske toppgeneralen Qasem Soleimani ble likvidert i et amerikansk droneangrep i Bagdad natt til fredag.

Likvideringen har ført til kraftig økte spenninger i Midtøsten.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), som har ansvar for å overvåke det iranske atomprogrammet, har foreløpig ikke kommentert søndagens beslutning, men Iran sier at samarbeidet med IAEA vil fortsette som før.

(©NTB)

Flere nyheter: