Menu
Salman Rushdie ble angrepet på et arrangement i New York rett før han skulle holde et foredrag. Arkivfoto: Evan Agostini / Invision / AP / NTB

Iran hevder Salman Rushdie må skylde seg selv

Irans utenriksdepartement avviser at landet var involvert i angrepet på Salman Rushdie, og hevder forfatteren selv har skyld i det som skjedde.

Av NTB | 15.08.2022 11:20:39

Politikk: – Vi anser ikke at noen fortjener skyld og anklager for angrepet på Salman Rushdie i USA bortsett fra ham selv og hans støttespillere, sa departementets talsmann Nasser Kanaani mandag.

– Ingen har rett til å anklage Iran i denne forbindelsen, la han til.

Uttalelsen er den første offentlige kommentaren fra Iran etter angrepet på Rushdie i Chautaqua i delstaten New York i USA fredag.

– Ved å fornærme Islams helligdom og dermed krysse den røde linjen til over en og en halv milliard muslimer og alle tilhengere av de guddommelige religionene har Salman Rushdie utsatt seg selv for folkets sinne og raseri, heter det videre i Irans uttalelse.

Angriperen ble overmannet, mens Rushdie segnet om på gulvet. Gjerningsmannen ble raskt pågrepet av en politimann som var til stede.

Amerikansk politi har identifisert den pågrepne antatte gjerningsmannen som 24 år gamle Hadi Matar fra Fairview i New Jersey. Han er siktet for drapsforsøk, men nekter straffskyld.

Det samme gjaldt dem som hadde bidratt til å utgi «Sataniske vers». I 1991 ble bokens japanske oversetter, Hitoshi Igarashi, knivdrept på Tsukuba-universitetet der han arbeidet. Bokens italienske oversetter, Ettore Capriolo, ble utsatt for et attentat samme år, men han overlevde. I 1993 ble Rushdies norske forlegger William Nygaard skutt flere ganger, men også han overlevde angrepet.

– Rushdie har betalt en høy pris. Han er en ledende forfatter som har betydd enormt mye for litteraturen, og han har funnet et godt liv i USA. Derfor er det dobbelt tragisk dersom dette viser seg faktisk å være et attentat, sa Nygaard til NTB fredag.

Rushdie ble alvorlig skadd i fredagens angrep, og agenten hans har opplyst at han risikerer å miste det ene øyet.

Den verdenskjente forfatteren har lenge vært en tydelig forsvarer av ytringsfriheten. Han stilte blant annet opp for å forsvare det franske satiremagasinet Charlie Hebdo etter at en rekke ansatte ble drept i et islamistisk attentat i 2015.

I en uttalelse lørdag hyllet USAs president Joe Biden Rushdie for «å nekte å la seg bli skremt og truet til taushet». Presidenten sa at han og kona Jill «sammen med alle amerikanere og folk over hele verden ber for hans helse og bedring».

Rushdie har i en årrekke blitt tvunget til å leve med politibeskyttelse som følge av dødstrusler mot ham i kjølvannet av utgivelsen av «Sataniske vers».

Rushdie hadde akkurat blitt introdusert på scenen i Chautaqua fredag da en mann stormet opp og begynte å stikke den 75 år gamle britisk-indiske forfatteren.

Salman Rushdie ga på 1980-tallet ut romanen «Sataniske vers», som ble oppfattet som blasfemisk av mange muslimer. Den daværende lederen av Iran, ayatolla Ruhollah Khomeini, utstedte en såkalt fatwa og erklærte at Rushdie burde drepes.

Mens reaksjonene på fredagens angrep har vært svært sterke i vestlige land, har medier i Iran i stedet hyllet det som skjedde. Den statlige avisa Iran skrev at «djevelens hals» var blitt kuttet, og de fleste andre iranske medier har lagt seg på en lignende linje, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Angrepet mot Rushdie har vekt sterke reaksjoner i en lang rekke land. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har beskrevet angrepet som rystende.

(©NTB)

Flere nyheter: