Menu
Redningsarbeidere jobber på stedet der flyet styrtet onsdag morgen nær Irans hovedstad Teheran. Foto: AP / NTB scanpix

Iran deler svarte bokser med Ukraina etter flystyrt

Iran har gitt eksperter fra Ukraina tilgang til de såkalte svarte boksene fra flyet som styrtet i Iran. Iran avviser at flyet kan ha blitt truffet av et missil.

Av NTB | 10.01.2020 19:33:05

Ulykker og naturkatastrofer: Boksene er flyets ferdskriver og taleregistrator, som kan gi svar på hva som forårsaket katastrofen.

– Vårt team har nå fått tilgang, sa Ukrainas utenriksminister Vadym Prystaiko på en pressebrifing fredag .

Alle de 176 menneskene om bord mistet livet da det ukrainske Boeing 737-800-flyet gikk i bakken kort tid etter avgang fra Irans hovedstad Teheran onsdag.

Ti av de omkomne var svenske statsborgere, i tillegg til at sju andre var bosatt i Sverige. De aller fleste var imidlertid på vei til Canada, hvorav mange enten var canadiere med iranske røtter eller iranere som studerte i Canada.

– En ting er helt sikkert, dette flyet ble ikke truffet av et missil, sa Ali Abedzadeh på en pressekonferanse i Teheran.

Nato-sjef Jens Stoltenberg sa samme dag at han ikke har grunn til å tvile på meldingene fra flere vestlige allierte ledere om at flyet ble rammet av et missil. Russland kaller påstandene uakseptable mens etterforskningen pågår. Iran har bedt Canada og USA om å dele opplysningene de har om styrten og blir selv møtt med krav om full åpenhet.

For iranerne fungerer de vestlige anklagene som et vondt ekko av en tragisk hendelse for over 30 år siden da et passasjerfly fra Iran Air ved et uhell ble skutt ned av den amerikanske marinen over Persiabukta. Alle de 290 om bord mistet livet, blant dem 66 barn.

Uttalelsene kom etter at ikke navngitte vestlige etterretningskilder først hadde dempet spekulasjonene om at flyet ble skutt ned.

Iran understreker nå at både den amerikanske flyprodusenten Boeing og utenlandske eksperter skal få delta i granskningen. Invitasjonen gjelder også USAs nasjonale transportsikkerhetsbyrå (NTSB), opplyser en tjenestemann.

– NTSB har svart vår etterforskningsleder og har kunngjort en akkreditert representant, sa Farhad Parvaresh, Irans representant i Den internasjonale organisasjonen for sivil luftfart, til nyhetsbyrået Reuters.

USA har i henhold til internasjonale regler rett til å delta i granskningen ettersom flyet var amerikanskprodusert.

Flere eksperter har spekulert på om det ukrainske flyet ble oppfattet som en trussel etter at det endret bane bare minutter etter avgang fra Teheran – muligens som følge av en brann om bord.

I en foreløpig iransk granskningsrapport som ble offentliggjort torsdag, går det fram at flyet tilsynelatende forsøkte å fly tilbake til Teheran i stedet for å fortsette vestover mot Ukraina. Det blir også slått fast at flyet tok fyr før det styrtet i bakken i åpent landskap.

Øyenvitner har tolket det dit hen at flyet endret retning for å unngå et befolket område. I stedet traff det bakken rett ved et stadion.

Flyet ble produsert og levert til flyselskapet Ukraine International Airlines i 2016.

Flere flyselskaper innstiller dessuten alle flyavganger til Iran. Blant dem er Austrian Airlines, som viser til at de nå har en annen sikkerhetsvurdering av luftrommet over flyplassen i Teheran enn tidligere.

Av hensyn til passasjerenes sikkerhet stanser Sverige inntil videre alle direkteflyginger mellom Sverige og Iran.

Halvannet døgn senere uttalte flere vestlige ledere at flyet trolig ble truffet av et iransk luftvernmissil, men dette blir blankt avvist av lederen for Irans sivile luftfartsmyndighet.

Statsministrene i Canada og Storbritannia sa torsdag at de tror det ukrainske flyet ble rammet av et iransk missil og at det kan ha skjedd ved en feiltakelse. USAs utenriksminister sa det samme fredag, men la til at de vil la etterforskningen gå sin gang før de konklusderer.

Bare timer før flystyrten avfyrte Iran en rekke missiler mot USAs militærbaser i Irak, som svar på USAs likvidering av den iranske generalen Qasem Soleimani.

Norwegian er ett av flere flyselskaper som etter styrten har besluttet å slutte å fly over Iran. I en epost til Dagbladet skriver selskapet at de omdirigerer sine Dubai-flyginger inntil videre. Tiltaket begrunnes med den usikre situasjonen i Iran.

(©NTB)

Flere nyheter: