Menu
FOTO: Moddb

Iran bekrefter at fly ble truffet av to missiler

Iranske luftfartsmyndigheter bekrefter at det ukrainske passasjerflyet ble skutt ned av to missiler.

Av NTB | 21.01.2020 08:00:22

Ulykker og naturkatastrofer: Alle de 176 personene omkom da flyet ble skutt ned kort tid etter avgang 8. januar. Flesteparten var iranere, og mange av dem hadde canadisk statsborgerskap.

De to luftvernmissilene var av typen Tor-M1 ifølge en foreløpig granskningsrapport som tirsdag ble offentliggjort av Irans sivile luftfartsmyndigheter.

Tor-M1 er en kortdistanserakett utviklet i det tidligere Sovjetunionen, laget for å skyte ned fly eller krysserraketter.

Det blir også opplyst at etterforskningen fortsetter for å fastslå hvordan de to rakettene påvirket flystyrten.

Iranske myndigheter avviste først at flyet ble skutt ned, men innrømmet etter hvert at flyet ble skutt ned av en luftvernmissil. Opplysningene om at flyet ble truffet av to missiler, bekreftes av en rapport i The New York Times, som få dager etter nedskytingen publiserte et videoklipp der det ser ut til at flyet blir truffet to ganger.

Iranske myndigheter har oppgitt at rakettene ble avfyrt fordi iranske styrker var i høy beredskap og forvekslet flyet med en amerikansk krysserrakett. Nedskytingen skjedde få timer etter at Iran angrep amerikanske militærbaser i nabolandet Irak som svar på likvideringen av den iranske generalen Qasem Soleimani.

Iran har bedt om eksperthjelp fra Frankrike og USA til å analysere flyets såkalte svarte bokser, men venter fortsatt på et positivt svar, ifølge myndighetene. Ferdskriveren og taleregistratoren kan gi viktige svar på hva som skjedde da flyet styrtet.

Iran er under sterkt press om å gi andre land innsyn i etterforskningen av nedskytingen. Myndighetene har begynt å undersøke ferdskriveren og taleregistratoren fra flyet, men har ennå ikke vært villig til å sende dem fra seg til land som har mer ekspertise på området.

(©NTB)

Flere nyheter: