Menu
Demonstranter som ikke godtar forrige måneds valgresultat, har slått leir utenfor den grønne sonen i Bagdad. Bildet er fra lørdag og viser sikkerhetsstyrker som hindrer demonstranter fra å ta seg inn i den strengt bevoktede sonen. Foto: Hadi Mizban / AP / NTB

Iraks statsminister slapp uskadd fra droneangrep

Den irakiske statsministerboligen ble rammet av et droneangrep natt til søndag. Statsministeren er uskadd.

Av NTB | 07.11.2021 01:52:52

Politikk: – Hjemmet mitt ble utsatt for en forrædersk handling. Jeg og de jeg jobber sammen med er i god behold, sa statsminister Mustafa al-Kadhemi i en TV-opptreden etter droneangrepet.

Han brukte også opptredenen til å be folk beholde roen, og sa at «feige drone- og rakettangrep ikke bygger framtiden».

Statsministerboligen ligger i den strengt bevoktede grønne sonen i Bagdad.

Søndag ettermiddag har militære styrker blitt utplassert rundt hovedstaden.

Sikkerhetskilder opplyste først at det dreide seg om et rakettangrep, men senere opplyste myndighetene at det var et angrep utført med væpnede droner. I en uttalelse via statlige medier i Irak opplyser myndighetene at dronene var utstyrt med en sprengladning og at dronene ble forsøkt styrt mot statsministerboligen.

Det skal ha blitt brukt tre droner i angrepet, hvorav to ble skutt ned, ifølge sikkerhetskilder. Sju av statsminister al-Kadhamis sikkerhetsvakter ble såret i angrepet, ifølge AP.

– Sikkerhetsstyrkene foretar nå nødvendige grep i forbindelse med dette feilslåtte forsøket, står det i uttalelsen fra regjeringen.

Statsministeren selv sendte ut en uttalelse der han ber folk beholde roen etter angrepet. Det var natt til søndag ikke klart hvem som sto bak.

Angrepet fant sted mens det pågår demonstrasjoner i Irak mot resultatet fra valg på ny nasjonalforsamling 10. oktober, der iransk-vennlige grupper ble påført betydelig nederlag. Flere hundre tilhengere av iranskvennlig sjiamilits har siden valgresultatet ble klart, holdt til i telt som de har satt opp utenfor den grønne sonen.

Den grønne sonen i Bagdad har gjentatte ganger vært mål for rakett- og droneangrep.

– Vi er lettet over at statsministeren er uskadd. Denne tilsynelatende terrorhandlingen, som vi sterkt fordømmer, var rettet mot hjertet av Iraks statsapparat, sier det amerikanske utenriksdepartementets talsmann Ned Price.

– Vi er i tett kontakt med irakiske sikkerhetsstyrker som har ansvar for å opprettholde Iraks suverenitet og uavhengighet, og vi har tilbudt vår hjelp i etterforskningen av angrepet, legger Price til.

Også det norske utenriksdepartementet fordømmer angrepet.

– Terrorisme, vold og ulovlige handlinger må ikke få lov til å undergrave Iraks stabilitet og spore av den demokratiske prosessen i landet, skriver departementet på Twitter.

Innbyggere i Bagdad hørte lyden av en eksplosjon, og deretter lyd fra skytevåpen, fra retningen der den grønne sonen ligger i. Området er tilholdssted for regjeringskontorer og utenlandske ambassader, blant dem USAs ambassade.

Et stort antall sikkerhetsstyrker ble utstasjonert i og rundt området etter angrepet, ifølge en sikkerhetskilde.

USA fordømmer droneangrepet mot statsministerboligen.

(©NTB)

Flere nyheter: