fbpx
Menu
Bilder av noen av dem som er blitt drept mens de har demonstrert mot den irakiske regjeringen. Bildene er stilt ut på Tahrirplassen i Bagdad sammen med noen av de dødes eiendeler. Folk krever slutt på det politiske systemet som Irak fikk etter den amerikanske invasjonen i 2003. Foto: Hadi Mizban / AP / NTB scanpix

Iraks kristne avlyser julefeiring i solidaritet med demonstrantene

Iraks kaldeisk-katolske kirke avlyser all offentlig julefeiring i respekt for alle som er blitt drept og såret i protestene i landet den siste tiden.

Av NTB | 03.12.2019 20:44:23

Kriminalitet og rettsvesen: Det opplyser kirkens leder, patriark Louis Raphael Sako.

Masseprotestene mot regjeringen har i flere uker preget Bagdad og byer sør i landet. Protestene er blitt slått ned med harde midler. Nesten 430 personer er drept og 20.000 såret i sammenstøt med sikkerhetsstyrker og andre væpnede grupper.

Med tirsdagens kunngjøring stiller store deler av Iraks kristne befolkning seg solidarisk med de mange som er drept i Iraks gater den siste tiden i protester mot den sjiadominerte regjeringen.

– Det vil ikke bli noe pyntet juletre i kirkene eller på gatene, ingen feiringer og ingen mottakelse av patriarken, heter det i uttalelsen fra patriarken.

De mange årene med krig har ført til at mange kristne har forlatt Irak. Før 2003 bodde det 1,5 millioner kristne i landet, nå er bare en tredel igjen. Mange av dem bor i Bagdad og Nineveh-provinsen i nord.

Også landets sunnimuslimske minoritet har holdt solidaritetsmarkeringer for de mange som er drept og såret. I Mosul er det blant annet holdt begravelsesmarsjer, og i Salahaddin-provinsen er det erklært en tre dager lang sørgeperiode for de falne.

I fleretniske Kirkuk har hundrevis av studenter arrangert solidaritetsmarsjer.

(©NTB)

Flere nyheter: