reklame for Sheiken Bowling
Menu
Iraks tidligere utenriksminister Hoshyar Zebari besøkte Norge og daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre i 2009. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Irakisk presidentvalg utsatt

Mandagens planlagte presidentvalg i Irak er utsatt på ubestemt tid etter at folkevalgte truet med boikott og landets høyesterett nektet favoritten å stille.

Av NTB | 07.02.2022 12:35:39

politikk: Mandag morgen skulle de 329 medlemmene av Iraks nasjonalforsamling velge ny president for de neste fire årene, en posisjon som tradisjonelt har gått til kandidater fra landets kurdiske minoritet.

Iraks høyesterett strøk imidlertid kurdernes fremste kandidat Hoshyar Zebari fra lista over presidentkandidater på grunn av mistanke om korrupsjon. Han var i mange år irakisk utenriksminister, men ble finansminister i 2014. To år senere ble han avsatt etter korrupsjonsanklager.

Den største blokken i nasjonalforsamlingen, ledet av den mektige sjialederen Moqtada Sadr, varslet i helgen at deres 73 representanter ville boikotte valget.

Kort tid etter varslet Mohammed al-Halbussi, som er alliert med Sadr, at de 51 representantene i hans koalisjon også ville boikotte presidentvalget, og det samme gjorde Zebaris parti Kurdistans demokratiske parti (KDP) som har 31 representanter i nasjonalforsamlingen.

En stor sjiamuslimsk blokk i nasjonalforsamlingen slo mandag fast at valget på president ikke kunne finne sted, da det krever tilslutning fra to tredeler av de folkevalgte. Kort tid etter ble det opplyst at valget er utsatt på ubestemt tid.

Irak har vært preget av politisk kaos siden valget i oktober, der frammøtet var svært lavt. Noen ny regjering er fortsatt ikke på plass,

(©NTB)

Flere nyheter: