Menu
Tidligere visepresident Joe Biden leder ifølge meningsmålingene kappløpet om å bli Demokratenes presidentkandidat, men måtte se seg slått av både Pete Buttigieg, Bernie Sanders og Elizabeth Warren i Iowa. Foto: AP / NTB scanpix

Iowa ble kalddusj for Joe Biden

Demokratenes nominasjonsvalg i Iowa ble en skikkelig kalddusj for tidligere visepresident Joe Biden, mens Pete Buttigieg kan juble.

Av NTB | 05.02.2020 08:46:04

Politikk: Biden ledet ifølge meningsmålingene kappløpet om å bli Demokratenes presidentkandidat, men måtte se seg slått av både Pete Buttigieg, Bernie Sanders og Elizabeth Warren i Iowa.

– Han gikk på en kjempesmell, men jeg tror ikke at det har så mye med politikk eller personlighet å gjøre. Biden er godt likt, men jeg tror at mange ser på ham som gårsdagens mann, sier professor Torbjørn Lindstrøm Knutsen ved NTNU i Trondheim.

– Buttigieg har forstått hvordan caucus-systemet i Iowa fungerer, han så hvilke valgkretser Obama vant, men som demokratene tapte til Trump. Der fant han løse og usikre velgere og satte inn en voldsom innsats for å få dem over på sin side, sier han til NTB.

– Meningsmålinger tyder ikke på det, selv om det kan være republikanere i mange stater som er misfornøyd med Trump og som ser etter en mer moderat kandidat, sier han.

– Buttigieg er moderat, og det er et hovedspørsmål for mange, sier professor Jennifer Leigh Bailey ved NTNU.

– Dette er et klassisk spørsmål for Demokratene, nå mer enn noensinne. Det kan hende at Buttigieg er spiselig for misfornøyde republikanere, noe Sanders og Warren ikke er, mener hun.

– Han har gått tilbake på det han tidligere har sagt både når det gjelder helsevesenet, innvandring, pengebidrag til politikere og behovet for politiske reformer, konstaterte kommentatoren Mehdi Hasan nylig i The Intercept.

Lindstrøm Knutsen har også registrert dette, men tror ikke nødvendigvis at det er en ulempe.

– Politikere kan være godt tjent med en litt ullen plattform, jeg tror ikke nødvendigvis at det er de politiske argumentene som er utslagsgivende, sier han.

Hun advarer også mot å avskrive Sanders og tror han kan gjøre det godt blant afroamerikanske og spansktalende velgere.

– Sanders har helt klart en sjanse, sier Leigh Bailey

Om Buttigieg vil lykkes med samme taktikk i New Hampshire og andre delstater er et åpent spørsmål, mener Lindstrøm Knutsen.

– Demokratene står nok en gang overfor et strategivalg. Skal de gå for en mer radikal kandidat som appellerer til den voksende venstrefløyen i partiet, eller skal de gå for en moderat kandidat og forsøke å trekke stemmer fra misfornøyde republikanere, sier hun til NTB.

Buttigieg kritiseres for å ha en høyst uklar politisk plattform, for å snakke folk etter munnen og for til stadighet endre kurs i viktige spørsmål.

Leigh Bailey advarer mot å legge for mye vekt på resultatet i Iowa og minner om at dette er en langt hvitere delstat enn USA for øvrig.

(©NTB)

Flere nyheter: