Menu
IOC-president Thomas Bach og hans organisasjon klargjorde tirsdag strategien for trygg avvikling av Tokyo-lekene. Foto: Du Xiaoyi, Pool via AP / NTB

IOC klargjør sin vaksinestrategi før OL: – Ett av flere redskaper, intet påbud

IOC klargjorde tirsdag sin strategi for trygg og forsvarlig gjennomføring av OL, der vaksinering av deltakere er ett av flere redskaper i verktøykassa.

Av NTB | 26.01.2021 18:24:06

Sport: I en uttalelse på sitt nettsted skriver Den internasjonale olympiske komité blant annet at man ikke vil at idrettsutøvere skal prioriteres framfor helsearbeidere eller personer i risikogruppene og forsikrer at vaksinasjon ikke vil være påbudt for OL-deltakere.

Samtidig gjør IOC det klart at man vil skrive til de nasjonale OL-komiteene og oppfordre dem til å samarbeide med lokale myndigheter om i størst mulig utstrekning å bidra til at utøvere, ledere og andre som skal til OL blir vaksinert så snart vaksinen er alminnelig tilgjengelig.

Onsdag gjennomføres årets første IOC-styremøte som videokonferanse. Der blir forberedelsene til Tokyo-OL og Beijing-OL viktige temaer. IOC-president Thomas Bach hadde allerede fredag videosamtaler med representanter for de nasjonale OL-komiteene om dette.

Han forklarte at det arbeides tett med arrangørene i Tokyo og Beijing, med lokale og nasjonale myndigheter i Japan og Kina og med Verdens helseorganisasjon (WHO) om å gjennomføre trygge leker.

Bach sier at det ikke er aktuelt å kreve vaksinasjonsattest for å la noen delta i OL, og man vil heller ikke at deltakerne skal snike i vaksinekøen. Når vaksinasjon blir allment tilgjengelig, vil IOC derimot oppfordre deltakere i OL og Paralympics til å la seg vaksinere.

– Dette er for å bidro til at lekene kan avvikles på en trygg måte, men også av respekt for det japanske folk. De fortjener å se at alt gjøres for å beskytte ikke bare deltakerne, men hele befolkningen, skriver IOC.

IOC fikk under fredagens samtaler vita at myndighetene i flere land allerede har tatt steg for å legge til rette for vaksinasjon av utøvere, og at det i andre land pågår samtaler om dette.

– Vi legger fire prinsipper til grunn: Først at OL skal avvikles på en trygg måte for alle. Dernest at vaksiner skal gis først til risikogrupper, helsepersonell og de som tar vare på samfunnet. For det tredje ber vi OL- og Paralympics-deltakere som tilbys vaksinasjon om å takke ja, ikke minst av solidaritet med det japanske folk og de andre deltakerne. For det fjerde blir ikke vaksinasjon påbudt, sier Bach.

Det pekes til sist på at idrettsfolk er forbilder for mange og at det kan være et positivt budskap når de lar seg vaksinere.

IOC opplyser at man har etablert en «verktøykasse» med tiltak mot covid-19. Denne inneholder blant annet innreiseregler, karantenetiltak, testing, personlig verneutstyr, kontaktsporing og vaksinasjon.

Man vil i brevet til de 206 nasjonale OL-komiteene be om at samtlige etablerer kontakt med nasjonale myndigheter og at det gis tilbakemelding til IOC tidlig i februar.

(©NTB)

Flere nyheter: