Menu
Våpen som blir sendt til Ukraina, som dette skulderholdte svenske våpensystemet Carl Gustaf M4, kan havne på kriminelle hender etter krigen, advarer Interpol. Foto: Andrew Marienko / AP / NTB

Interpol frykter våpenstrøm fra Ukraina etter krigen

Interpol advarer om at mange våpen som blir sendt til Ukraina, til slutt kommer til å havne på kriminelle hender i Europa og andre deler av verden etter krigen.

Av NTB | 02.06.2022 06:00:57

Politikk: – Den store tilgjengeligheten av våpen under den pågående konflikten kan resultere i spredning av ulovlige våpen i fasen etter konflikten, sier Interpols Europa-sjef Jürgen Stock.

Han mener at organiserte kriminelle grupper som har fått global rekkevidde, kan sko seg på en slik situasjon.

– Dette vil skje. Jeg er ikke i tvil. Kriminelle fokuserer allerede nå, idet vi snakker om det, på dette, sier Stock.

Ukrainas vestlige allierte har sendt store mengder militært materiell til landet. Tirsdag kunngjorde USA forsendelser av avanserte rakettsystemer til Ukraina.

– Til og med våpen som brukes av militære, tunge våpen, kommer til å bli tilgjengelig på det kriminelle markedet, advarer Stock.

I samme spor advarer Stock om at krigen har utløst vekst i det han kaller «storskala tyveri av gjødsel», samt andre kjemikalier som brukes i landbruk, som følge av høyere priser. Prisøkning har også ført til økning i tyveri av drivstoff i Europa og andre deler av verden, ifølge Interpol.