reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
Trondheim katedralskole er en av skolene i Norge som tilbyr IB-program. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

International Baccalaureate-stiftelse snur om karaktersetting

IBO-stiftelsen snur om karakterer for International Baccalaureate-elevene som gikk ut i vår uten eksamen, og gir karakter basert på tidligere prestasjoner.

Av NTB | 17.08.2020 12:02:52

Utdanning: Flere av elevene på de videregående skolene som tilbyr International Baccalaureate (IB), gikk i vår ned i karakterer. Bakgrunnen er at International Baccalaureate Organization (IBO), stiftelsen bak IB-systemet, endret karakterfastsettelsen i år fordi eksamenene ble avlyst på grunn av koronapandemien.

Tidligere har eksamen utgjort rundt 80 prosent av elevenes endelige karakter. Men da eksamen ble avlyst, brukte IBO et automatisk system til å fastsette karakterene, som brukte historiske data om tidligere elever ved samme skole i utregningen.

Nå skal standpunktkarakterene heller settes basert på elevens kursarbeid og forespeilede karakterer. I en pressemelding forsikrer IBO at ingen elever vil få lavere karakter enn de fikk i sommer.

Mange skoler har på vegne av elevene klaget på karaktersystemet og argumentert for at elevenes karakterer ikke står til prestasjonene.

Elevene har vært utsatt for en hårreisende urettferdig behandling. Nå får endelig elevene en rettferdig behandling og vil kunne fortsette sine studiedrømmer allerede i år. Jeg ønsker dem lykke til, sier skolepolitisk talsperson Turid Kristensen i Høyre.

Forrige uke slo Datatilsynet fast at karakterene måtte settes på nytt. Tilsynet mener elever ble satt i bås på bakgrunn av skolens historiske resultater, og at ordningen er urettferdig. I tillegg mener Datatilsynet at IBO behandlet personopplysninger på en urettferdig måte.

(©NTB)

Flere nyheter: