Menu
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) mener økningen av Inntektsgrensene for å få fri rettshjelp vil gi flere muligheten til å ivareta behovet for rettshjelp. Foto: Terje Pedersen / NTB

Inntektsgrensene for å få fri rettshjelp økes

Inntektsgrensene for fri rettshjelp økes fra årsskiftet. Dermed vil tilbudet om gratis advokatbistand bli tilgjengelig for flere enn i dag.

Av NTB | 22.12.2022 06:14:58

Politikk: Inntektsgrensene for å få innvilget fri rettshjelp skal økes til 350.000 kroner for enslige og til 540.000 kroner for ektefeller og par, opplyser Justisdepartementet.

– Inntektsgrensene for å få innvilget fri rettshjelp ble hevet med cirka 30 prosent fra 1. januar 2022. Nå økes inntektsgrensene ytterligere, med rundt ti prosent. Det er viktig å sikre nødvendig juridisk bistand til de som ikke har de økonomiske forutsetningene til å dekke dette selv, sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) til NTB.

Grensen justeres som en følge av budsjettavtalen med SV.

– Folks rettssikkerhet skal ikke avgjøres på bakgrunn av lommeboken. Dersom man må velge mellom å betale husleien eller få hjelp til å løse et juridisk problem, må det bli husleie. Derfor er jeg stolt over at vi nå igjen får til et skikkelig løft av ordningen, sier Andreas Sjalg Unneland i SV.

Fri rettshjelp er offentlig støtte til juridisk bistand som gis i saker som har stor personlig og velferdsmessig betydning for den enkelte, som blant annet foreldretvister, oppsigelse fra arbeidsforhold og klage i trygdesaker.

I barnevernssaker og utlendingssaker får man rettshjelp uten behovsprøving, uavhengig av inntekt og formue.

– Ved å heve grensene vil flere kunne ha mulighet til å ivareta sitt behov for rettshjelp, sier justisministeren.

I tillegg til høyere inntektsgrenser økes formuesgrensen med 50 prosent til 150.000 kroner for både enslige, ektefeller og par.

(©NTB)

Flere nyheter: