reklame for smiaa
Menu
Russiske mannskaper har brukt oljelenser i et forsøk på hindre dieselen i å spre seg i vassdrag nær Norilsk. Foto: Russiske myndigheter / AP / NTB scanpix

Innsjø forurenset etter miljøkatastrofe i Sibir

En innsjø i Sibir er blitt forurenset etter utslippet av over 20.000 tonn diesel nær byen Norilsk.

Av NTB | 09.06.2020 14:18:57

Økonomi og næringsliv: – Drivstoffet har nådd innsjøen Pjasino, denne storslåtte innsjøen som er rundt 70 kilometer lang, hvor det er fisk og et godt økosystem, sier guvernør Aleksandr Uss til nyhetsbyrået Interfax.

Han legger til at det er umulig å forutsi hvordan innsjøen og livet der vil bli påvirket av utslippet.

Lokale miljømyndigheter opplyste mandag at det var store mengder forurensing i en elv i området. Dieselen har altså spredd seg videre, til tross for at den russiske regjeringen i forrige uke hevdet at situasjonen var under kontroll.

Selskapet sier tanken var bygget på permafrost, som nå tiner på grunn av klimaendringene. Bevegelser i grunnen kan ha ført til at konstruksjonen sviktet.

Både president Vladimir Putin og miljøorganisasjonen Greenpeace har imidlertid kritisert selskapet for ikke å ha iverksatt tiltak for å hindre forurensing som følge av denne typen ulykker.

Putin har erklært unntakstilstand i regionen der ulykken skjedde. En etterforskning er igangsatt, og direktøren ved Nornickels kraftverk er siktet for brudd på miljøreguleringer.

Norilsk-området har imidlertid lenge vært forurenset som følge av Nornickels virksomhet. Tross guvernør Aleksandr Uss’ beskrivelse av innsjøen har også den hatt et høyt innhold av tungmetaller, ifølge miljøorganisasjonen Bellona.

Fra innsjøen renner en elv videre helt til nordkysten av Sibir. Greenpeace advarer om konsekvensene hvis diesel til slutt havner i det sårbare Nordishavet.

Drivstoffet lakk ut i slutten av mai fra en tank ved et kraftverk som tilhører selskapet Nornickel.

Nornickel har lovet å bruke en sum tilsvarende 1,4 milliarder kroner på opprydning etter ulykken. Utslippet omtales som det største noensinne i den russiske delen av Arktis.

(©NTB)

Flere nyheter: