reklame
Menu
Frps helsepolitiske talsperson Åshild Bruun-Gundersen hevder regjeringen og helseminister Bent Høie (H) trenerer Stortingets bioteknologiforlik, som åpner opp for tidlig ultralyd og NIPT-test for gravide. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Innføring av tidlig ultralyd og NIPT forsinket med ett år – Frp raser

Tidlig ultralyd og NIPT-test kan først tilbys alle norske gravide om ett drøyt år, viser en utredning fra Helsedirektoratet. Bevisst trenering, raser Frp.

Av NTB | 18.11.2020 16:38:04

Sosiale forhold: Arbeidsgruppen som står bak utredningen, mener nyordningen bør innføres gradvis og vil starte med kvinner over 35 år i løpet av neste år.

– Vi er opptatt av at tilbudet skal gi en reell kvalitetsforbedring i svangerskapsomsorgen. Det tar tid å bygge opp et slikt tilbud, sier avdelingsdirektør Torunn Janbu i avdeling for spesialisthelsetjenester i Helsedirektoratet, som onsdag la fram utredningen på et webinar.

Tidlig ultralyd i første trimester kan sammen med en NIPT-test indikere om fosteret har Downs syndrom eller de dødelige tilstandene trisomi 13 og 18. NIPT er en analyse av fosterets arvestoff i en blodprøve fra den gravide.

I dag får alle gravide et tilbud om ultralyd i andre trimester.

Men det overbeviser ikke Frps helsepolitiske talsperson Åshild Bruun-Gundersen, som hevder at helseminister Bent Høie (H) driver med «bevisst trenering» av Stortingets bioteknologforlik.

– Først nekter han private aktører å tilby NIPT, så struper han bevilgningen til tidlig ultralyd i statsbudsjettet, hevder hun.

Den nye fosterdiagnostikken vil anslagsvis koste 250 millioner kroner i utstyr og personell, ifølge arbeidsgruppen. Frp vil nå kjempe for at beløpet legges inn i statsbudsjettet for neste år, sier Bruun-Gundersen.

– Nå blir det budsjettkamp, slår hun fast.

– Private gynekologer har jo tilbudt tidlig ultralyd til norske kvinner i årevis. Fremskrittspartiet har inn i budsjettforhandlingene bedt om fritt ultralydvalg, så gravide kvinner kan velge private aktører fram til det offentlige har fått sitt tilbud på plass, sier Bruun-Gundersen.

Hun er også svært kritisk til at Helsedirektoratet har brukt et halvt år på å lage et godkjenningssystem for private aktører som vil tilby NIPT.

– Nå er tålmodigheten slutt. Fremskrittspartiet forventer at Høie godkjenner disse søknadene i løpet av uka, sier Bruun-Gundersen.

Stortinget vedtok tidligere i år at tilbudet skulle være på plass fra januar 2021. Men det er det ikke mulig å gjennomføre, mener arbeidsgruppen, som peker på at tilbudet krever betydelige forberedelser og ressurser for spesialisthelsetjenesten og svangerskapsomsorgen.

Frp mener at regjeringen i større grad må åpne opp for at private aktører kan tilby tidlig ultralyd og NIPT til gravide.

(©NTB)

Flere nyheter: