reklame for Utvik Autoservice
Menu
Røyk velter ut av et hus i Kalbajar-distriktet. Den omdiskuterte fredsavtalen innebærer blant annet at Armenia vil gi Aserbajdsjan kontroll over dette distriktet innen 15. november. Mange i området vil ikke gi fra seg hjemmene og brenner dem heller ned. Foto: Dmitry Lovetsky / AP / NTB

Innbyggere setter fyr på eget hus i Nagorno-Karabakh

Flere innbyggere i Nagorno-Karabakh setter nå fyr på eget hus og flykter til Armenia før deler av området blir overlatt til Aserbajdsjan i helgen.

Av NTB | 14.11.2020 11:53:09

Krig og konflikter: Den nylig inngåtte fredsavtalen innebærer at Armenia gir Aserbajdsjan kontroll over flere områder som er inntatt under offensiven.

Blant dem er Kalbajar-distriktet, som har vært kontrollert av armenske separatister i flere tiår. Avtalen innebærer at Aserbajdsjan tar over området innen 15. november.

– Dette er mitt hus. Jeg kan ikke overlate det til tyrkerne, sier en mann.

Aserbajdsjanere, som i stor grad er muslimer, blir ofte omtalt som «tyrkere» av armenere, som på sin side hovedsakelig er kristne.

– Alle kommer til å brenne ned sine hus i dag. Vi har blitt bedt om å dra innen midnatt, sier han til AFP mens han kaster brennende planker og filler dynket i bensin inn i sitt tomme hus.

Det er en økning på nær 1.000 drepte siden sist armenske myndigheter kunngjorde sine dødstall i konflikten, som brøt ut i krigshandlinger 27. september.

Striden står om den omstridte Nagorno-Karabakh-regionen.

Verdenssamfunnet anerkjenner Nagorno-Karabakh som en del av Aserbajdsjan, men enklaven og omkringliggende områder har vært kontrollert av armenske separatister siden Sovjetunionens oppløsning.

Avtalen innebærer i tillegg at Armenia må gi fra seg kontrollen over områder som armenske separatister har kontrollert i nesten 30 år, og som hovedsakelig er befolket av etniske armenere.

De to partene vil i tillegg utveksle krigsfanger, andre pågrepne og falne. Russland skal bidra med fredsbevarende styrker i regionen.

Onsdag samlet over 10.000 rasende demonstranter seg i Armenias hovedstad Jerevan, og 120 personer ble pågrepet.

Armenske myndigheter har også pågrepet ti opposisjonspolitikere som har støttet protestene.

Lørdag opplyser det armenske helsedepartementet at 2.317 armenske soldater har blitt drept i konfliktene de siste seks ukene.

Mandag denne uken undertegnet de to landene, sammen med Russland, en fredsavtale, som innebærer en slutt på kampene som har rast i Nagorno-Karabakh.

I Aserbajdsjan blir avtalen feiret og beskrevet som en full kapitulasjon fra armensk hold. Mange armenere er imidlertid svært misfornøyde, noe som har kommet til uttrykk ved store demonstrasjoner denne uken.

(©NTB)

Flere nyheter: