Menu
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Innbyggere på Vestlandet må ta regningen

Det er vanlige folk på Vestlandet som vil måtte ta mye av regningen med skyhøye strømpriser og nettleie når regjeringen nå skal elektrifisere plattformer i Nordsjøen. Oljemilliardene jubler.

Av Egil M Solberg | 03.01.2022 22:40:12

Politikk: Det er staten og dermed landet innbyggere som tar investeringskostnadene med elektrifiseringen på kort sikt.

– På lengre sikt vil presset på krafttilgangen på Vestlandet kunne presse prisene i region opp på et meget høyt nivå for folk flest, frykter energipolitisk talsmann Terje Halleland (FrP).

Kraftanalytiker John Brottemsmo tror også at Vestlandet blir den store taperen.

– Oljeselskapene får dekket kostnadene med elektrifiseringen av Staten. Men den største gevinsten ligger i Co2-avgifter forsvinner, noe som bidrar til økt lønnsomhet for oljemilliardærene, tror Halleland.

I dag står Vestlandet for over en tredel av den norske kraftproduksjonen. Når olje- og gassinstallasjonene utenfor norskekysten skal fornyes med strøm fra fastlandet, er det ikke til å unngå at vestlendingene må betale mer for strømmen enn andre, sier analytikeren til NRK Vestland.

Tanken bak elektrifiseringen av sokkelen er at plattformene i Nordsjøen ikke skal produsere egen kraft ved hjelp av gassturbiner.

– Isteden skal det brukes store mengder elektrisitet for å pumpe gassen til Tyskland og England for å brennes der. Miljøregnskapet for Norge blir bedre, men for verden blir regnskapet dårligere, sier Halleland.

I valglampen var det flere politikere som rettet sterk kritikk mot planene.

– Resultat av elektrifiseringen kan bli at Vestlandet blir avhengig av import av kullkraft fra utlandet for å inngå strømrasjonering, frykter Halleland som vil dra i nødbremsen for prosjektet.

Energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) sier at Norge aldri vil nå målet i Paris-avtalen uten en elektrifisering av sokkelen.

Hør innslaget fra vår podcast

Flere nyheter: