Menu
Journalistene ble holdt på behørig avstand fra landets statsminister da hun stilte til intervju om nye tiltak lørdag kveld. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ingen utlendinger slipper inn i landet – men flyene innenlands fortsetter

Ingen utlendinger uten en veldig god grunn kommer inn i Norge fra mandag, verken med fly eller båt. Men Avinor presiserer at innenrikstrafikken fortsetter.

Av NTB | 14.03.2020 20:31:38

Politikk: – Ingen får reise inn i Norge, og alle vil bli avvist ved grensen. Kun de som har kritisk grunn til å komme til Norge, skal få det. Vi gjør dette for å beskytte oss mot smitte, understreket statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse lørdag kveld.

Kort tid etter oppdaterte Avinor sine nettsider og presiserte at innenrikstrafikken ikke rammes.

– Fra og med mandag 16. mars kl. 08.00 blir det strengere restriksjoner på reiser inn og ut av Norge. All innenrikstrafikk vil gå som normalt, la Avinor ut på sine sider lørdag kveld klokka 19.10.

– Vi ber alle reisende om å forholde seg til informasjon fra flyselskapet sitt, heter det.

Nordmenn i utlandet må ta kontakt med sine respektive reisebyråer og flyselskap for å komme seg hjem, mens nordmenn som bor fast i utlandet, må forholde seg til sine lokale myndigheter.

– Vi har et samarbeid med Danmark slik at nordmenn får reise til Norge derfra, sa Solberg.

Danmark stengte sine grenser tidligere lørdag.

– De stedene vi vet det er mange nordmenn, vil vi forsøke å opprettholde et flytilbud, for eksempel mot Spania, men vi kan ikke garantere noe, sier hun.

Utenriksdepartementet har også oppdatert sine reiseråd fra lørdag, og der fraråder de alle reiser til utlandet hvis reisene ikke er strengt nødvendige. Disse reiserådene vil gjelde i til over påske.

Fra nå er det Justis- og beredskapsdepartementet som har det overordnede ansvaret for håndteringen av koronakrisen.

Det vil bli holdt et ekstraordinært statsråd mandag for å vedta de nye retningslinjene.

– De som reiser på hyttene nå, gjør det vanskelig for alle kommunene å ivareta liv og helse. De som er der, må reise hjem, sa hun.

Det kan bli aktuelt å sette inn Sivilforsvaret for å bistå i arbeidet med å få folk til å dra hjem fra hyttene sine.

Avinor følger med på situasjonen fortløpende, og ny informasjon vil bli gitt på deres nettsider så fort det foreligger.

Statsministeren sa også at Norge ikke er hermetisk stengt og lovte at nordmenn som er på reise i utlandet, skal få komme hjem.

Erna Solberg opplyste også at regjeringen er i dialog med både Norwegian og SAS for å skaffe fly hvis det blir nødvendig å hente smittevernsutstyr fra Kina til Norge.

Statsministeren sa også i klare ordelag at de som har dratt på hytta, må reise hjem med en gang.

Flere nyheter: