Menu
Riksmekleren kalte inn partene i byggeindustrimeklingen til tvungen mekling. En halvtime før fristen ble de enige om årets lønnsoppgjør. Foto: Lise Åserud / NTB

Ingen streik etter enighet i byggeindustrimeklingen

Partene i byggeindustrien ble sent torsdag kveld enige i meklingen om årets lønnsoppgjør. Dermed unngås en streik blant 6.100 ansatte.

Av NTB | 08.04.2022 00:04:27

Økonomi og næringsliv: Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening (BNL) ble enige en halvtime før fristen løp ut, opplyser Riksmekleren.

Meklingen startet onsdag. Ansatte i 340 bedrifter kunne blitt tatt ut i streik fra fredag dersom partene ikke ble enige i den tvungne meklingen.

Byggeindustrien organiserer stort sett ansatte innenfor produksjon av byggevarer. Økt lønn og tilrettelegging for en mer likestilt bransje var blant hovedkravene.

– I dette lønnsoppgjøret er vi veldig fornøyde med å ha kommet til enighet om et historisk høyt lønnstillegg og økte minstelønnssatser, som vi mener bidrar til en mer seriøs bransje med konkurransedyktige vilkår, sier Fellesforbundets forhandlingsleder Hege Espe.

I tillegg skal det gjennomføres lokale lønnsforhandlinger. Forslaget blir nå sendt ut til uravstemning.

Riksmekleren kalte inn til tvungen mekling etter at Fellesforbundet og BNL brøt forhandlingene for overenskomst i byggeindustrien søndag.

Krigen i Ukraina skaper usikkerhet, og de høye strømprisene bidrar til å utfordre bedriftenes konkurranseevne. I tillegg er man i sluttfasen av pandemien, påpeker BNLs forhandlingsleder Siri Bergh.

– Vi er tilfredse med å ha kommet til enighet og unngått konflikt, med god hjelp av mekler Bjørn Lillebergen, sier hun.

Lønnsøkningen består av 4 kroner i generelt tillegg og en økning i minstesatsene med 6,85 kroner i timen, opplyser Fellesforbundet. Oppgjøret er innenfor rammen av frontfaget.

Byggenæringens Landsforening viser til at tariffoppgjøret har hatt et krevende bakteppe.

(©NTB)

Flere nyheter: