Menu
En av de tre demokratiske valgdelegatene i Vermont, Terje Anderson, avlegger sin stemme for Joe Biden i statens valgkollegium. Foto: Wilson Ring / AP / NTB

Ingen overraskelser hittil i valgkollegiet i USA

Det var ingen overraskelser da valgdelegater over hele USA samlet seg i delstatshovedstedene sine for å avlegge stemme i valgkollegiet.

Av NTB | 14.12.2020 19:53:02

Politikk: Vermonts tre valgdelegater ble mandag morgen de første som stemte i valgkollegiet som formelt velger USAs president og visepresident.

Utover formiddagen rant resultatene inn fra den ene delstaten etter den andre. Alle steder har valgdelegatene stemt slik de skulle, på den kandidaten som fikk flertallet i deres stat i november, og derfor får statens valgdelegater.

Også i delstater som Nevada, Georgia og Pennsylvania, som Joe Biden vant med knapp margin, men der president Donald Trump hevder at valget ikke gikk rett for seg, stemte valgdelegatene som de skulle på Biden.

Etter Vermont stemte Tennessees elleve delegater og Indianas elleve på Trump og Michael Pence, og New Hampshires fire på Biden og Harris, helt i tråd med valgresultatet.

Senere stemte også Nevadas seks valgdelegater, Georgias 16 og Pennsylvanias 20 som ventet på Biden, mens delegatene i North Carolina, Iowa og Ohio ga sine stemmer til Trump.

Etter at stemmene er avlagt og talt opp, blir de sendt til Senatet i Washington, der en formell opptelling foretas 6. januar.

Det er allerede kjent at Biden vant nok stater til å gi ham 306 valgdelegatsstemmer, mens Trump vant 232. Det trengs 270 for å vinne valget.

I et par stater, blant dem Georgia og Pennsylvania, har tilhengere av Trump som nekter å godta valgresultatet, samlet seg for å stemme fram en «alternativ» valgdelegatliste. Men det får ingen betydning for den formelle prosessen.

Et republikansk medlem av delstatsforsamlingen, Gary Eisen, sa han ikke ville garantere at det ikke kunne oppstå vold, og ble derfor utelukket fra komiteene han sitter i, ut sesjonen.

Den republikanske lederen for delstatsforsamlingen, Lee Chatfield, og hans republikanske etterfølger, Jason Wentworth, gjorde det klart at det ikke er rom for voldstrusler i forsamlingen.

Et 30-talls søksmål mot valget er avvist i en rekke delstater, inkludert ett som ble brakt inn for høyesterett. Trump har også ringt guvernørene i flere stater og angivelig bedt dem sette inn andre valgdelegater som ville stemme på ham, i strid med folkeviljen.

Presidentvalget i USA er indirekte, og det er den kandidaten som får flertall i en stat, som vinner alle statens valgdelegater. Når de har avgitt sine stemmer i valgkollegiet, er valget formelt over og resultatet endelig fastslått.

Valgdelegater i alle USAs 50 delstater pluss den føderale hovedstaden Washington DC møtes mandag i delstatenes hovedsteder for å avgi sine stemmer.

I Michigan ble delstatsforsamlingens kontorer stengt på grunn av trusler om voldelige protester mot de demokratiske valgdelegatene på dagen da valgdelegatene skulle samles og gi sine 16 stemmer til Biden, som vant staten.

Valgkollegiet er normalt bare en formalitet, men i år er det mye mer oppmerksomhet om prosessen fordi Trump fortsatt nekter å erkjenne at han tapte valget, og fortsetter å hevde at valget var preget av fusk.

(©NTB)

Flere nyheter: