Menu
De russiske angrepene er utelukkende rettet mot militære installasjoner i Ukraina, ikke sivile mål, hevder forsvarsdepartementet i Moskva. Dette radaranlegget utenfor Mariupol ble bombet torsdag morgen. Foto: AP / NTB

Ingen okkupasjon, men angrepene fortsetter, sier Kreml

De russiske angrepene mot militære mål i Ukraina fortsetter til det ønskede resultatet er nådd, men det er ingen planer om å okkupere landet, ifølge Kreml.

Av NTB | 24.02.2022 13:15:27

Politikk: – Det er ingen som snakker om en okkupasjon, i dette scenarioet er ikke det ordet passende, sier president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov.

– Det er en spesialoperasjon. Jeg tror ikke at jeg behøver å forklare noe her, for presidenten kom selv med en utfyllende forklaring, sier han og viser til Putins TV-tale natt til torsdag.

Russland vil derimot ødelegge Ukrainas militæranlegg, luftforsvar og flyplasser med presisjonsvåpen, sier han.

Øyenvitner flere steder i Ukraina sier at sivile mål også er angrepet, men disse meldingene er ikke bekreftet fra uavhengige kilder.

Verdien av aksjene notert på hovedindeksen i Moskva falt i morgentimene med nesten 50 prosent, og noen timer senere var børsen fortsatt drøyt 30 prosent ned.

– Markedets og finanssektorens følelsesmessige reaksjon var ventet. Alle nødvendige tiltak er satt inn for å sikre at denne perioden er over så raskt som mulig, sa Peskov.

– Det er derfor vi forventer at dette støttes også, sier han med henvisning til angrepet på Ukraina.

Det russiske forsvarsdepartementets talsmann Igor Konasjenkov fastholder at angrepene bare er rettet mot militære mål, og at ukrainske byer ikke vil bli angrepet verken med fly, raketter eller artilleri.

Peskov kommenterte torsdag også det dramatiske børsfallet i Russland og sier at det var som forventet.

Ifølge Putins talsmann støtter «et solid flertall» beslutningen om å anerkjenne de ukrainske utbryterrepublikkene Donetsk og Luhansk som uavhengige.

Flere nyheter: