Menu
AstraZeneca har ikke løst krangelen om forsinkede vaksineleveranser, men er enige om å jobbe sammen for å finne en løsning på problemene. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB

Ingen løsning mellom EU og AstraZeneca tross konstruktivt møte

Både EU og AstraZeneca omtaler et krisemøte onsdag kveld som konstruktivt, men de klarte ikke å løse krangelen om forsinkede vaksineleveranser.

Av NTB | 28.01.2021 09:08:02

Medisin og helse: Partene klarte riktignok å bli enige om å jobbe sammen for å løse striden, melder BBC, men EU er ikke fornøyd med svarene de fikk fra farmasiselskapet.

Både EU-kommisjonen og en rekke av de 27 medlemslandene har reagert med sinne etter at AstraZeneca forrige uke varslet betydelige forsinkelser i leveransene.

– Vi vil jobbe med selskapet for å finne løsninger og levere vaksiner til EUs borgere, sier hun. EUs vaksineavtaler omfatter også Norge, så vi blir også rammet av forsinkelsene.

AstraZeneca har fabrikker både i Storbritannia og EU, og Kyriakides mener selskapet må stå ved leveringsforpliktelsen og ta fra det som er produsert i Storbritannia.

Hun avviser også at EU står lenger bak i køen selv om unionen signerte sin kontrakt med AstraZeneca flere måneder etter britene.

– Jeg beklager fortsatt uklarhet om leveringsplanene og etterlyser en tydelig plan fra AstraZeneca om rask leveranse av det volumet vi har reservert for første kvartal, skriver helsekommissær Stella Kyriakides på Twitter etter onsdagens krisemøte.

AstraZeneca har viste til produksjonsproblemer ved fabrikkene i Europa som årsak til at EU kan få 60 prosent færre doser i første kvartal enn lovet. Det tilsvarer om lag 50 millioner doser.

(©NTB)

Flere nyheter: