reklame for Sheiken Bowling
Menu
Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet på pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Ingen holdepunkter for at nye virusendringer vil gi mer alvorlig sykdom

Etter utbruddet i Trondheim har det vært mye oppmerksomhet rundt virusmutasjoner. Det er ingen holdepunkter for at disse vil gi mer alvorlig sykdom.

Av NTB | 21.10.2020 13:08:02

Medisin og helse: – Det spekuleres på om mutasjonene vi har sett i disse virusene, kan gjøre det noe mer smittsomt. Dette er noe som følges nøye med på. Det er ingen holdepunkter for at disse endringene vil gi en mer alvorlig sykdom, sa fagdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Den mulige betydningen av de genetiske undergruppene for virusets egenskaper er ennå uviss, fortalte Vold.

Folkehelseinstituttet avdekket i helgen at det i Trondheim nok er flere forskjellige undergrupper av koronaviruset.

Den ene undergruppen er knyttet til utbruddet ved utestedet Lille London. Virus fra dette utbruddet tilhører en liten genetisk undergruppe i Norge som har flere endringer i overflateproteinet, som både gjør det noe kortere enn det normale, og som kanskje kan påvirke binding til celler i mennesker.

– Det er ikke bare i Norge at dette skjer. Det får veldig stor oppmerksomhet når det skjer i Norge, men disse mutasjonene skjer hele tiden i tusenvis rundt i verden. Det er først i etterkant vi får vite om dette i realiteten spiller en vesentlig rolle. Så jeg tror vi skal senke skuldrene litt med tanke på de mutasjonene som vi har, for det er ikke så veldig mye vi kan si om effekten av det umiddelbart, hvis ikke de er enormt store, sa helsedirektør Bjørn Guldvog.

Vold la til at de følger med på endringene internasjonalt, ved hjelp av internasjonale nettverk.

– Så vi sammenligner det vi finner i Norge med det som finnes internasjonalt.

(©NTB)

Flere nyheter: