Menu
USAs president Donald Trump og førstedame Melania Trump fikk se Taj Mahal under sitt besøk i India, men Trump hadde ingen handelsavtale med seg hjem. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix

Ingen handelsavtale for Trump i India

USAs president Donald Trump greide ikke å få på plass en handelsavtale med India før han tirsdag avsluttet besøket i verdens største demokrati.

Av NTB | 25.02.2020 21:31:48

Politikk: Handelsforholdet mellom India og USA har forverret seg de siste årene. Trumps slagord «America first», som har som mål å redusere USAs handelsunderskudd, er på kollisjonskurs med mantraet til Indias statsminister Narendra Modi «Make in India».

Trump selv erklærte tirsdag at det var gjort «enorm framgang» i arbeidet med å få til en avtale, men uten at den er kommet helt i mål.

– USA må behandles rettferdig, og India forstår det, sa han på en pressekonferanse. Han la til at hvis det blir en avtale med India, så vil det bli i slutten av året.

Trump har i sin tid som president innført toll på indisk toll og aluminium, samt suspendert en ordning som lot enkelte indiskproduserte varer være avgiftsfrie. Tiltakene skal bidra til å minske handelsunderskuddet på 25 milliarder dollar som USA har med India.

Trump forsøker også å sikre bedre tilgang for amerikanske meieriprodukter og medisinske produkter på det indiske markedet.

Modi, som forsøker å få fart på veksten i India og som sliter med et stadig større budsjettunderskudd, har imidlertid svart med høyere toll på amerikanske importvarer, blant annet på mandler fra California.

(©NTB)

Flere nyheter: