Menu
Havnen i Mariupol dagen før Russlands invasjon av Ukraina startet. Foto: Sergei Grits / AP / NTB

Ingen evakuering av Mariupol lørdag

Det ble ingen evakuering av sivile fra Mariupol i Ukraina lørdag, melder Røde Kors. De russiske styrkene skal ikke ha overholdt våpenhvilen som var kunngjort.

Av NTB | 05.03.2022 18:21:56

Politikk: – Vi forblir i dialog med partene om sikker passasje for sivile fra forskjellige byer som er berørt av konflikten. Scenene i Mariupol og i andre byer i dag er hjerteskjærende. Ethvert initiativ fra partene som gir sivile et pusterom fra volden og lar dem frivillig reise til tryggere områder, er velkommen, sier Røde Kors i en uttalelse.

Røde Kors skulle fungere som garantist for den midlertidige, lokale våpenhvilen mellom Russland og Ukraina.

Det russiske forsvarsdepartementets talsmann Igor Konasjenkov uttalte lørdag ettermiddag at offensiven skulle fortsette på grunn av ukrainsk «uvillighet» til å forlenge den angivelige våpenhvilen.

– På grunn av at russisk side ikke overholder våpenhvilen og har fortsatt angrepene mot både Mariupol og omgivelsene, og av sikkerhetsmessige årsaker, har evakueringen av sivilbefolkningen blitt utsatt, het det i uttalelsen.

Evakueringen var ventet å starte klokken 10 norsk tid lørdag.

– Russerne fortsetter å bombe oss. Det er galskap, sier Mariupols varaordfører, Sergej Orlov, til BBC.

I uttalelsen fra de lokale myndighetene bes innbyggerne i Mariupol om å spre seg og finne steder de kan søke tilflukt. Mer informasjon om evakueringen kommer snart, heter det.

– For øyeblikket pågår det forhandlinger med Russland for å etablere våpenhvilen og sikre en trygg humanitær korridor, skriver myndighetene.

I byen Volnovakha, som våpenhvilen også gjelder for, ventes det at 15.000 kommer til å evakuere.

Den strategisk viktige havnebyen Mariupol ved Azovhavet sørøst i Ukraina, som har rundt 450.000 innbyggere, er omringet av russiske styrker og russisk-støttede separatister, ifølge ordfører Vadym Boitsjenko.

Myndighetene i Mariupol sa i en uttalelse tidligere lørdag at Russland hadde fortsatt angrepene.

– Det er ingen våpenhvile i Mariupol, og det er ingen våpenhvile langs evakueringsruten. Våre sivile er klare til å flykte, men de kan ikke rømme under angrepene, sier han.

Ukraina hadde ventet at mer enn 200.000 sivile kom til å forlate Mariupol under våpenhvilen ved hjelp av den humanitære korridoren som har blitt opprettet etter avtale med Russland.

Flere nyheter: