Menu
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener det er viktig å stanse direkteflyginger fra Storbritannia til Norge for å hindre spredning av den nye virusvarianten. Foto: Berit Roald / NTB

Ingen direktefly fra Storbritannia før 29. desember

Norge viderefører stansen i direkteflyginger fra Storbritannia fram til 29. desember klokka 12. Dette for å hindre spredning av den nye koronavirusvarianten.

Av NTB | 25.12.2020 19:38:02

Økonomi og næringsliv: Det opplyser Helse- og omsorgsdepartementet til NTB. Flystansen kan bli videreført til over nyttår.

– Det er fortsatt nødvendig å opprettholde tiltak slik at vi vinner tid til å skaffe mer kunnskap om viruset og forhindre mulig spredning i Norge, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i en pressemelding.

På mandag innførte regjeringen et 48 timers forbud mot å fly passasjerer fra Storbritannia til Norge. Forbudet ble senere forlenget til 3. juledag og forlenges nå ytterligere nå til 29. desember.

– Slik situasjonen er nå, har vi ikke kapasitet til å teste alle reisende som kommer fra Storbritannia på grensen. Det vil kunne føre til manglende kontroll på smittespredning av den nye, betydelige mer smittsomme varianten av viruset, sier Høie.

Høie fremhever at rutiner og kapasitet for å sikre testing av alle som normalt kommer med fly fra Storbritannia er under arbeid, men de er ennå ikke etablert eller sikret i tilstrekkelig grad.

Da forbudet ble forlenget lille julaften, hadde direktoratet anbefalt at flystansen burde videreføres til 2. januar. Regjeringen gjentok 1. juledag at en forlengelse over nyttår kan bli en realitet.

På 3. juledag skulle opprinnelig fire fly fra Storbritannia ankomme Gardermoen. London-flyet til British Airways var innstilt før forlengelsen ble kjent.

Stansen skjedde etter at en ny koronavirusvariant har spredt seg i London og Sørøst-England den siste tiden. Mutasjonen anslås å være 70 prosent mer smittsom enn den opprinnelige varianten.

Helsedirektoratet har fått i oppdrag å vurdere om stansen skal videreføres. Vurderingen blir lagt til grunn for regjeringens beslutning.

(©NTB)

Flere nyheter: