Menu
Jakob Ingebrigtsen forsvarte EM-gullet på 5000 meter. Foto: Lise Åserud / NTB

Ingebrigtsen hylles etter nytt EM-gull: – Et mesterverk

Jakob Ingebrigtsen innfridde og vant 5000-meteren i friidretts-EM i München. Det er hans andre mesterskapsgull på distansen i sommer.

Av NTB | 16.08.2022 23:10:56

Sport: Ingebrigtsen var også best i samme løpsøvelse i VM i Eugene forrige måned. Tirsdag kunne ingen hindre ham fra å vinne igjen.

21-åringen kom til München som kjempefavoritt. Han skuffet ikke på Olympiastadion i den sørtyske millionbyen. På tiden 13.21,13 slo han spanske Mohamed Katir på oppløpet. Italienske Yemaneberhan Crippa tok bronsen.

Underveis falt franske Hugo Hay, og Ingebrigtsen måtte tråkke på gresset på innsiden av banen for ikke å bli hindret. I etterkant fryktet han disk.

– Det er veldig gøy. Det er kult når det er så mye folk. Det var et fint løpsopplegg. Det betyr mye, sa Ingebrigtsen til NRK etter løpet. Jeg håper ikke det er en disk. Man vet aldri, sa gullvinneren til NRK.

– Man vet jo aldri. Om man tråkker på innsiden så tenker man at noen vil prøve seg. Det er sånt som skjer når man løper så mange folk. Det var ingen sin feil men uflaks for han som gikk i bakken, sa bror Henrik til NTB.

I kjent stil la Ingebrigtsen seg bak i feltet til å starte med. Gradvis løp han seg opp og tok kommandoen med snaue 1000 meter igjen. Ingen matchet farten hans mot slutten.

– Den siste runden er et mesterverk av en sisterunde. Det er ikke mulig å løpe bedre taktisk. Jeg kunne ønske jeg kunne henge den sisterunden opp på veggen hjemme. Det er ikke bare å møte opp. Nivået er annerledes nå enn da Jakob tok gull i Berlin. Jeg ble ganske imponert av hvordan han løste det på, fortsatte bror Henrik.

Han ble hindret da franske Hugo Hay gikk i bakken med noen runder igjen.

– Jeg lå i fin posisjon, men så kommer den hendelsen med fire runder igjen. Akkurat da rykker de og da blir de for sterke. Det koster litt men det skal jo ikke koste så mye at du havner en halv runde bak. Det var kjipt at de rykket akkurat da, sa Nordås etter løpet.

– Det er som forventet. Jeg fikk ikke sett så mye men jeg antok at han løp dem i senk, sa han om Ingebrigtsen.

Torsdag kveld løper han nok en gang som tittelforsvarer. Da jakter han revansj på 1500 meter etter det han omtalte som et «skuffende» VM-sølv i USA. Ingebrigtsen vant forsøksheatet som han ville.

– Det er synd det ikke er løp allerede i morgen. Jeg tror han er motivert til å slå til der. Jeg tror han har mer lyst på gullet der enn på 5000 meter. Det viktigste medaljen er alltid den neste, så det blir å prøve å restituere seg etter de to løpene han har hatt nå, sa Henrik.

Ingebrigtsen har allerede åtte internasjonale mesterskapsgull som seniorløper. Fem av dem har kommet utendørs (ett i OL, ett i VM og tre i EM).

Da støvet hadde lagt seg ble det klart at det aldri var snakk om noe disk.

Narve Gilje Nordås var også med i finalen på 5000 meter og tok føringen etter 1000 meter. Da hadde han noen meter bak til resten av feltet. Han greide imidlertid ikke å holde oppe farten og falt tilbake etter hvert og ble nummer 17.

Sandnes-mannen har vunnet de to siste EM-titlene på 5000 meter. Den første kom i Berlin for fire år siden da han var i mål foran storebror Henrik i en alder av 17 år.

(©NTB)

Flere nyheter: