reklame for Sheiken Bowling
Menu
Prisveksten i eurosonen har falt for første gang siden midten av 2021. Arkivfoto: Michael Probst / AP / NTB

Inflasjonen i eurosonen faller for første gang på 17 måneder

Prisveksten i eurosonen har falt for første gang siden midten av 2021. Årsveksten i november var på 10 prosent.

Av NTB | 30.11.2022 11:27:04

Økonomi og næringsliv: Økningen i energiprisene falt til 34,9 prosent, ned fra skyhøye 41,5 prosent i oktober, opplyser EUs statistikkbyrå Eurostat onsdag. Samtidig er prisveksten på mat, alkohol og tobakk på 13,6 prosent.

Nedgangen i årsveksten var større en forventet. Analytikere hadde i forkant ventet en inflasjon i november på 10,4 prosent.

På kortere sikt falt prisene mellom oktober og november med 0,1 prosent. Den såkalte kjerneinflasjonen, justert for blant annet energipriser, var i tråd med forventningene på 5 prosent.

I oktober var inflasjonen i eurosonen på 10,6 prosent, noe som var rekordhøyt, ifølge Eurostat. Samtidig satte prisstigingen i EU-landene generelt en ny rekord i oktober med en årsvekst på 11,5 prosent. Eurosonen består av 19 EU-land.

Den høye inflasjonen har ført til at den europeiske sentralbanken (ESB) har gjennomført flere store renteøkninger de siste månedene. Inflasjonen skyldes blant annet konsekvensene av Russlands krig i Ukraina, samt forsinkelser i den globale forsyningskjeden og økende etterspørsel i kjølvannet av koronapandemien.

Flere nyheter: