Menu
Fifa-president Gianni Infantino åpner for å se på det omstridte formatet som er planlagt for neste VM-sluttspill. Foto: Martin Meissner, AP / NTB

Infantino: – Kan bli firelagsgrupper også i neste VM

Fifa-president Gianni Infantino åpnet fredag for å revurdere omleggingen til gruppespill med tre lag i hver gruppe som er planlagt for neste fotball-VM.

Av NTB | 16.12.2022 17:36:58

Sport: Det sa han på en pressekonferanse etter å ha utropt VM-sluttspillet i Qatar til «tidenes beste».

– Jeg må si at etter suksessen med gruppespillet i dette mesterskapet, ser vi på om vi skal beholde ordningen med fire lag i hver gruppe. Her har det vært absolutt fantastisk. Helt til siste minutt i siste kamp var vi ikke sikre på hvem som ville gå videre, sa Infantino.

Det er bestemt at VM for menn skal utvides fra 32 til 48 lag. I sluttspillet i USA, Mexico og Canada om tre og et halvt år skal det etter planen være 16 grupper à tre lag, der de to beste i hver gruppe går videre til 16-delsfinaler.

– Vi må revurdere eller iallfall ta en ny diskusjon om formatet, om vi skal ha 12 grupper à fire lag i stedet for 16 grupper à tre lag. Det kommer helt sikkert til å stå på agendaen under vårt neste møte, sa Infantino.

Infantino tenkte høyt om veien videre etter VM i Qatar. Han sa at klubb-VM skal avvikles i Marokko i februar etter samme mal som tidligere, men fra 2025 vil han ha en kraftig utvidet turnering med 32 lag.

Sveitseren gjentok også sine tidligere uttalelser om at han vil innføre klubb-VM også for kvinner.

Infantino sa dessuten at han ønsker at landslag fra ulike kontinenter skal møtes oftere og foreslo miniturneringer under tittelen «Fifa World Series» der fire lag fra ulike kontinenter møtes i mars i oppkjøringen til store sluttspill (i år med VM eller kontinentale mesterskap om sommeren).

Den europeiske klubbforeningen ECA sa i en kommentar til nyhetsbyrået AP at flere av Infantinos utspill fredag kom overraskende og at foreningen vil ha flere detaljer før den kommenterer planene hans.

Mange har pekt på at man med trelagsgrupper vil havne i situasjoner der to lag kan spille på resultat for å slå ut et lag som har spilt ferdig. Siden 1986 har kamper i siste runde av gruppespillet vært spilt samtidig for å unngå en gjentakelse av det som skjedde da Algerie i 1982 måtte se på en parodisk kamp mellom Vest-Tyskland og Østerrike der ingen av lagene gjorde noe som helst for å endre på resultatet som sendte begge videre.

Han tok også til orde for å slå sammen landslagsperiodene i september og oktober til én periode som inneholder fire kamper for hvert landslag.

(©NTB)