Menu
Redningsmannskaper inspiserer en skole i Cianjur som ble ødelagt av jordskjelvet mandag. Foto: AP / NTB

Indonesia rammet av jordskjelv – minst 62 har mistet livet

Mandagens kraftige jordskjelv på Java i Indonesia har kostet minst 62 mennesker livet, blant dem 40 barn, og over 700 er skadd, ifølge lokale myndigheter.

Av NTB | 21.11.2022 16:27:17

Ulykker og naturkatastrofer: – I tillegg er minst 25 personer fortsatt fanget under ruiner i Cugenang-området i Cianjur by, sier Abdul Muhari, talsmann for landets krisedirektorat, i 15-tiden norsk tid.

Cianjur-distriktets administrasjonssjef Herman Suherman opplyste samtidig at dødstallet sannsynligvis vil øke.

– 40 av de omkomme er barn som ble rammet av bygninger som kollapset. Skadde ofre forblir ubehandlet på sykehus fordi det ikke er nok helsepersonell, la han til.

Tidligere på dagen sa han at noen områder i og rundt byen er isolert på grunn av jordskred.

Jordskjelvets styrke ble målt til 5,6 av både det europeiske seismologiske senteret EMSC og det amerikanske jordskjelvsenteret USGS. Det ble ikke sendt ut tsunamivarsel av indonesiske myndigheter.

Helsepersonell og leger ble nødt til å behandle skadde på åpen gate ettersom skjelvet førte til at flere sykehus på øya var uten strøm i flere timer. Livsviktige operasjoner ble utsatt som følge av strømbruddet, opplyste talsmannen for myndighetene i Cianjur.

– Du kunne se det selv, folk fikk hoder og føtter sydd og lappet sammen utendørs. Mange er i sjokk og i tårer, sa Vest-Javas guvernør Ridwan Kamil på en pressekonferanse få timer etter jordskjelvet.

Han la til at strømmen i løpet av kvelden delvis var blitt gjenopprettet, men spesifiserte ikke om det var gjennom bruk av generatorer eller tilkobling til strømnettet.

Blant bygningene som er ødelagt, er en islamsk kostskole, et sykehus og andre offentlige bygninger. Totalt er mer enn 1770 boliger enten skadet eller ødelagt, ifølge Indonesias nasjonale krisedirektorat.

I en uttalelse skriver direktoratet at det fortsatt innhenter opplysninger om konsekvensene av jordskjelvet i ulike distrikter.

– Mange mennesker døde fordi hjemmene deres ikke var i stand til å motstå skjelvet. Hadde jordskjelvet skjedd på natten, ville langt flere ha dødd.

Indonesia ligger langs den såkalte ildringen i Stillehavet. Det er et område med høy vulkansk aktivitet og hyppige jordskjelv som går fra sørspissen av Sør-Amerika via Alaska og Japan til New Zealand. Tidligere i år omkom minst 25 mennesker i et jordskjelv på den vestlige øya Sumatra i Indonesia.

Skjelvet inntraff klokka 13.21 mandag lokal tid (7.21 norsk tid). Det hadde en dybde på 10 kilometer, og episenteret lå ved Cianjur, 100 kilometer sørøst for hovedstaden Jakarta.

Videoer og bilder fra nyhetsbyrået AFP viste at lokalbefolkningen ble nødt til å kjøre skadde til sykehuset på pickuper og motorsykler.

Flere titalls bygninger ble ødelagt i jordskjelvet, og rystelsene fikk folk i hovedstaden Jakarta til å strømme ut i gatene.

(©NTB)

Flere nyheter: