Menu
Religiøse samlinger, som denne feiringen ved Ganges i byen Haridwar, er en del av forklaringen på den voksende smitten i India. Karma Sonam / AP / NTB

India tar over andreplassen på koronastatistikken

India har gått forbi Brasil som landet med nest fleste koronatilfeller i verden. Mandag ble det registrert 168.000 nye smittede.

Av NTB | 12.04.2021 11:19:30

Medisin og helse: India, med sine snaut 1,4 milliarder innbyggere, er dermed oppe i 13,53 millioner registrerte smittetilfeller. Brasil har registrert 13,48 millioner i en befolkning på drøyt 210 millioner.

Politiske møter, religiøse samlinger og andre offentlige tilstelninger der folk står tett sammen og ofte uten munnbind, bidrar til en oppblussing av smitten, advarer eksperter.

– Vi er blitt selvtilfredse og uforsiktige – vi har tillatt sosiale, religiøse og politiske samlinger. Ingen står lenger i kø for å opprettholde sosial avstand, sier professor Rajib Dasgupta ved Jawaharlal Nehru University.

– Vi ber hele tiden folk opptre i tråd med covid-19-anbefalingen. Men på grunn av de store folkemengdene er det ikke praktisk mulig, sier politileder Sanjay Gunjyal.

De viktigste utgavene av kumbh mela, som markeres i en tolvårssyklus, samler titalls millioner troende i byen Allahabad og omtales ofte som den største samlingen av mennesker på kloden.

USA har fortsatt registrert flest smittede, med sine 31,2 millioner, ifølge Johns Hopkins University. Det er litt flere enn India og Brasil til sammen.

Nærmere 1,1 millioner mennesker er døde i pandemien i de tre landene. 562.066 i USA, 353.137 i Brasil og 170.179 i India.

I byen Haridwar samlet titusener seg til kumbh mela, en av de viktigste hindufestivalene. Festivalen, der de troende blant annet bader i Ganges, er kortere i år enn vanlig, men lokale myndigheter sier det er vanskelig å få folk til å holde avstand.

Den siste uken er det i India registrert 873.000 smittetilfeller, 70 prosent flere enn uken før. I Brasil var tallet 497.000 den siste uken. Også det er en økning, men på mer beskjedne 10 prosent.

(©NTB)

Flere nyheter: