reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
Koronaviruset har ført til en global nedstengning av økonomisk aktivitet. Dette bildet er fra Rabat i Marokko. Foto: AP / NTB scanpix

IMF spår verste økonomiske nedtur siden 1930-tallet

Koronapandemien vil få verdensøkonomien til å krympe med 3 prosent i år, ifølge nye prognoser fra Det internasjonale pengefondet (IMF).

Av NTB | 14.04.2020 15:17:31

Medisin og helse: Den globale økonomien ligger an til å gå på sin kraftigste smell siden den store depresjonen på 1930-tallet, advarer Det internasjonale pengefondet (IMF) i sitt oppdaterte økonomiske utsyn.

IMFs nye anslag er at global BNP vil falle med 3 prosent i 2020.

Tallet er nedjustert med hele 6,3 prosentpoeng fra forrige prognose, som ble lagt fram i januar. Koronaviruset ble allerede da sett på som en risiko, men hadde ennå ikke rammet verdensøkonomien for fullt.

– Dette er en krise som savner sidestykke, sa IMFs sjeføkonom Gita Gopinath da hun la fram tallene.

Hun kaller situasjonen en «stor nedstengning» der reiseliv og underholdning brått rives vekk, og der investeringer og pengestrømmer stopper opp. Og ingen land spares, påpeker Gopinath.

IMF venter likevel at utviklingen vil snu i 2021 og spår da en global vekst på 5,8 prosent.

Tallene er enda dystrere enn prognosene som ble lagt fram av NHO like før påske. NHOs anslag var da at norsk BNP ville krympe med 5,5 prosent i år, mens arbeidsledigheten ville holde seg lavere enn IMFs anslag.

– Det er ingen tvil om at en dyp nedgangskonjunktur i verdensøkonomien vil ha stor betydning for en liten, åpen økonomi som vår. Heldigvis har vi et godt utgangspunkt for å håndtere det, sier finansminister Jan Tore Sanner (H) i en kommentar til NTB.

Han viser til at tiltakene som er iverksatt, dreier seg om trygghet for arbeidstakere, bevare arbeidsplasser og å legge til rette for vekst i næringslivet når koronakrisen er over.

– Det er noe av det mest skremmende i denne rapporten, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.

Han forklarer at IMF i likhet med NHO har lagt til grunn at koronaviruset vil ramme økonomien hardest i annet kvartal, og at veksten vil ta seg opp igjen i tredje og fjerde kvartal etter hvert som myndighetene begynner å lempe på smitteverntiltakene og komme i gang med tiltak for å stimulere til økt aktivitet.

Problemet oppstår hvis koronapandemien varer lenger enn forutsett, eller hvis den plutselig kommer tilbake igjen etter først å ha ebbet av.

– Da får du enda styggere tall. Og dette er allerede i utgangspunktet det verste tilbakeslaget vi har sett i verden siden 30-tallet, sier Dørum til NTB.

Det er de drastiske tiltakene for å bremse spredningen av koronaviruset som er forklaringen på nedturen. Portforbud, nedstengning av virksomheter og reiserestriksjoner har ført til et dramatisk fall i den økonomiske aktiviteten verden rundt.

IMF har også lagt fram oppdaterte prognoser for Norge.

Pengefondet tar samtidig forbehold om at usikkerheten rundt prognosene er stor. Og risikoen er spesielt stor for at utviklingen skal bli verre enn IMF ser for seg nå.

(©NTB)

Flere nyheter: