Menu
En historisk beslutning, ifølge ILOs generaldirektør Guy Ryder, her fotografert under NHOs årskonferanse i Oslo i 2016. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

ILO gjør helse og sikkerhet til en grunnleggende arbeidsrettighet

FNs arbeidsorganisasjon (ILO) har besluttet at helse og sikkerhet på arbeidsplassen nå skal defineres som en grunnleggende rettighet for verdens arbeidere.

Av NTB | 10.06.2022 23:01:01

Økonomi og næringsliv: Nesten tre millioner mennesker dør hvert år av arbeidsrelaterte årsaker, ifølge FN-organisasjonen.

ILO-leder Guy Ryder kaller fredagens beslutning for historisk og kritisk viktig.

– Vedtaket og innlemmelsen av et trygt og sunt arbeidsmiljø i ILOs rammeverk for grunnleggende prinsipper og rettigheter på jobb, er et viktig steg for å hindre disse uakseptable tapene, tvitrer ILO.

Rammeverket ble vedtatt i 1998 og inneholder fra før retten til organisasjonsfrihet, tarifforhandlinger, avskaffelse av alle former for tvangsarbeid, en slutt på barnearbeid og diskriminering på arbeidsplassen.

I henhold til erklæringen er alle ILOs 187 medlemsland forpliktet til å følge prinsippene.

Nå må de også «forplikte seg til å respektere og fremme den grunnleggende retten til et trygt og sunt arbeidsmiljø, uavhengig av om de har ratifisert de relevante konvensjonene», sier ILO.

(©NTB)

Flere nyheter: