Menu
Atle Birkeland, innsatsleder i politiet, informerer pressen om redningsaksjonen etter at tre personer som er savnet etter at båten deres ble tatt av strømmen i elva ved Tokagjelet i Kvam. Foto: Marit Hommedal / NTB

Ikke mulig med helikoptersøk i Kvam

Redningsarbeidet etter de tre personene som er savnet i Kvam, fortsetter mandag formiddag. Det er vanskelig flyvær i området og ikke mulig å bruke helikopter.

Av NTB | 25.10.2021 09:22:31

Ulykker og naturkatastrofer: Politiets innsatsleder Atle Birkeland sier på en pressebrif klokka 9 mandag morgen at det er satt inn flere redningsmannskaper etter at det ble dagslys, men at det fremdeles er for dårlig vær til at det er mulig å sette inn helikopter i søket etter de tre savnede i Steindalselva ned Tokagjelet mot Nordheimsund.

– Vi har en drone i luften, men det ser dårlig ut for å bruke helikopter. Det er lav tåke ned mot elven, sier Birkeland.

Søket forsterkes likevel med flere redningshunder og en egen gruppe med elveredningsmenn fra Røde Kors, mens dykkere er satt i beredskap. Det er svært krevende forhold i leteområdet.

Tre voksne personer, to menn og en kvinne, ble søndag kveld meldt savnet etter at de la ut med robåt over et vann, like overfor en demning og en foss i Tokagjelet i Kvam i Hardanger. De tre måtte krysse vannet for å komme til en hytte de har tilknytning til. De skal også ha hatt med seg en hund i båten.

– Det er observert årer som er kommet ned elven, Jeg vet at det er en åre som er observert, men det skal ha blitt meldt inn funn av to årer, sier Birkeland.

Ifølge Bergensavisen er brannvesenet usikker på fossefallets høyde, men anslår det til mellom 50 og 100 meter. Og etter et nytt elveparti kommer det enda en foss.

Det har falt mye regn i området, og det er stri strøm og høy vannføring i den bratte elva.

– Nå er det vesentlig enklere med tanke på sikt. I natt var det bekmørkt, det var vind og regn, så da var det svært vanskelig. Det er fremdeles svært krevende og bratt, men vi håper at dagslyset kan gi oss noen spor som kan føre til funn, sier Birkeland.

I tillegg har 15 frivillige fra Norheimsund, Øystese og Bergen Røde Kors Hjelpekorps bemannet observasjonsposter langs elva.

Røde Kors vil i løpet av mandag sette ytterligere to båter inn i søket.

Kvam kommune opprettet mandag kriseteam mens søket etter de tre savnede ble intensivert.

– Det er en alvorlig hendelse. Det påvirker oss alle, sier ordfører Torgeir Næss (Ap) i Kvam til NTB.

Det har vært kraftig vannføring i elven. Brannvesenet har tidligere opplyst at båten ble tatt av strømmen ned mot en demning, og at det etter demningen er fritt fall ned en foss.

Det ble søkt etter de tre da de ble meldt savnet klokka 21.30 søndag kveld. Etter en mørk og svært våt og vindfull natt ble det mandag morgen satt inn ytterligere mannskap i søket etter de tre,

Røde Kors Hjelpekorps opplyser til NTB at de har satt inn båter og vannscooter i søket i Steinsdalselva.

(©NTB)

Flere nyheter: